L'Àmbit de Recerques del Berguedà cedeix més de 25.000 fotografies i altres documents a l'Arxiu Comarcal

La finalitat de l'acord és posar a l'abast de tothom aquest fons d'alt valor històric i que parla de l'evolució del Berguedà el darrer segle

06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:00h
L'Àmbit de Recerques del Berguedà hacedit més de 25.000 documents a l'Arxiu Comarcal del Berguedà
L'Àmbit de Recerques del Berguedà hacedit més de 25.000 documents a l'Arxiu Comarcal del Berguedà | Lídia López
L'Àmbit de Recerques del Berguedà ha cedit més de 25.000 documents entre fotografies, registres de masies i plànols de la comarca a l'Arxiu Comarcal del Berguedà mitjançant un conveni subscrit amb el Consell Comarcal del Berguedà. La major part del fons es correspon a les fitxes fotogràfiques que abracen tot el territori de la comarca i es classifica en categories segons la temàtica o naturalesa del que reprodueixen: des del patrimoni cultural o arquitectònic, paisatges i urbanisme, activitats econòmiques, festes populars i altres esdeveniments, o també personatges i celebracions esportives. Esdevé, doncs, un fons d'alt valor històric i documental pel Berguedà.

Tal com ha explicat la presidenta de l'Àmbit, Rosa Serra, l'entitat va engegar aquest exercici recopilatori de fotografies el 1981, amb la fundació de l'ens, en un moment que l'Arxiu Comarcal no existia, però conscients de la importància de documentar la realitat d'un Berguedà que, aleshores, mirava de refer-se d'una crisi econòmica i social al territori. De fet, la publicació de la Revista l'Erol a partir del 1982 va reforçar aquesta tasca, per la necessitat d'imatges que requeria aquest producte i, més enllà de la feina de dur a terme aquestes fotografies, l'agrupació també va engegar una comesa de buscar cessions i acords amb particulars per anar engreixant l'arxiu. "L'arxiu es va anar enriquint amb les fotografies que l'Erol necessitava", ha confirmat Serra.

Els precursors d'aquesta tasca van ser Ramon Viladés, primer president de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, i Joan Ribera. Aquesta missió l'han anat procurant els presidents vinents, com Josep Noguera, Jordi Puntas i la mateixa Rosa Serra, amb la dedicació "silenciosa" d'endreça del fons per part de Roser Vila. Així s'ha reconegut en l'acte celebrat aquest dimarts per escenificar la cessió, on també s'ha recordat a Dolors Santandreu, la qual han incidit que "estaria molt contenta de l'acord". D'aquesta manera, entre les imatges cedides hi ha originals dels mateixos membres de l'entitat a partir del 81 i també reproduccions de material privat amb dates anteriors, destacant les cessions del Fons Luigi o de Xavier Sitjes, entre altres.

"Aquesta mostra és el resultat d'una feina que hem fet a poc a poc i on hi ha molta gent darrere", ha posat en relleu Serra. Paral·lelament, el fons cedit també inclou dos metres lineals de còpies de documentació i notes recollides en diferents masies de la comarca i alguns plànols i cartografies cedides a l'Àmbit per part de la Diputació de Barcelona.


Patrimoni popular del Berguedà

El fons documental ja està en mans de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, on els seus responsables estan en procés de digitalitzar-lo. Així ho ha confirmat el director, Abel Rubió, que ha avançat que ja es poden consultar en línia les primeres fitxes fotogràfiques, corresponents al municipi d'Avià. "És una molt bona notícia que un fons que aquesta entitat ha anat construint amb els anys, es conservi", ha destacat el director, que ha posat en relleu la "gran tasca per la cultura i el patrimoni de la comarca per part d'una gent que l'ha vetllat de forma desinteressada". Així, l'objectiu de l'Arxiu és digitalitzar les 25.000 fotografies perquè tothom les tingui al seu abast, a la vegada que ha celebrat que les actuacions per una sala de conserva de fotografies implementades l'any passat a l'Arxiu permetran la preserva correcta d'aquests documents.

De fet, la voluntat d'oferir obertament aquest patrimoni ha estat la motivació que ha decidit l'Àmbit a acordar-ne la cessió, compartint la naturalesa amb la qual, en el seu moment, tots els autors de fotografies els van permetre reproduir les seves obres i els propietaris de masies els van obrir les portes per recopilar la seva documentació. "Quan vam començar aquest arxiu no érem conscients de la connotació legal que suposaven els drets d'autor i mai ningú ens ha reclamat res ni ens ha posat limitacions", reflexionava Rosa Serra, que ha reivindicat que "aquest patrimoni és de tothom".
 

Un exemple de les fitxes fotogràfiques que l'Àmbit de Recerques del Berguedà ha cedit a l'Arxiu Comarcal del Berguedà Foto: Lídia López


Amb tot, des de l'Arxiu Comarcal del Berguedà han volgut "posar en valor la feina de l'Àmbit", en un reconeixement que també han compartit les administracions. "Aquesta tasca servirà per al coneixement futur de la globalitat de la comarca", ha evidenciat el conseller comarcal de Cultura, Lluís Vall, que ha destacat que aquest exercici beneficia especialment els municipis més petits i amb menys iniciatives particulars d'aquestes característiques. Per la seva banda, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat el "pas important" que ha fet "una entitat cultural molt rellevant a la comarca", detallant que "el contingut de l'arxiu de l'Àmbit ens parla de com era la comarca fa molts anys i la seva evolució".