L'Àmbit de Recerques del Berguedà i la Col·lecció Auró han editat les Memòries de Francesc Farguell Vilardaga, nascut a Berga l'any 1903 i traspassat a Barcelona el 1998. El text s'ha recopilat a partir del mateix dietari del protagonista, el qual ha estat transcrit i complementat pel seu besnebot, Joan Escobet Casals que, després d'anar fent petites entregues d'episodis esporàdics o curiositats concretes a través de la xarxa social Facebook, va decidir fer el pas d'elaborar unes memòries en conjunt amb el suport de l'Àmbit i la seva directora, Rosa Serra, donat l'interès que havien anat generant les publicacions.
"Aquest llibre no només ens explica la vida d'una persona, Francesc Farguell Vilardaga, sinó que també ens explica la història d'un poble i la realitat d'un context històric molt important", ha compartit Serra, que ha defensat que "la història immediata és tant o més important d'explicar, i a vegades ens n'oblidem". Serra, que va saber dels escrits a través de les xarxes socials, destaca l'autor com un "home inquiet" el qual va tenir un "esperit positiu i de superació extraordinari", ja que tot i no viure una vida fàcil, mai es va resignar i sempre va trobar les maneres de tirar endavant. I tot això, assenyala, ho va anar descrivint amb un "llenguatge planer i entenedor, però correcte".
Tota la feina d'adaptació i contextualització de les memòries ha anat a càrrec de Joan Escobet Casals, besnebot del protagonista i que explica que es va poder dedicar a treballar en aquesta publicació un cop es va jubilar. Escobet ha detallat que el llibre s'estructura en quatre parts, de les quals les dues primeres expliquen els anys de vida de Francesc Farguell a Berga, amb la descripció de la seva família i anècdotes de l'època a la ciutat (com la coronació de la marededeu de Queralt); la tercera és de la seva etapa a Solsona, on va exercir de professor durant 12 anys i hi va haver de renunciar per les represàlies de la Guerra Civil; i l'última ja a Barcelona, on es va instal·lar fins al final de la seva vida, però mantenint sempre el seu lligam amb Berga i el Berguedà. Però més enllà de les paraules del protagonista, la publicació destaca per la feina de documentació paral·lela que Joan Escobet ha dut a terme per tal que les memòries fossin del tot fidedignes i de gran qualitat històrica, més enllà del valor sentimental per a la família. "A través dels seus dietaris he pogut conèixer coses sobre la meva àvia, que era la seva germana, i que a casa mai ens van poder explicar per què amb prou feines la van conèixer", exposa.
Però no només de text es conformen les 155 pàgines del llibre: també s'hi han inclòs una cinquantena de documents i prop de 200 fotografies. D'aquesta tasca il·lustrativa s'ha encarregat Manel Escobet Giró, també besnebot del protagonista, a través del fons fotogràfic de Climent Escobet Farguell. "A la nostra família tenim una sort excepcional, i és que som fotògrafs des de fa molts anys", ha apuntat Manel Escobet, que celebra que "podem aportar documentació gràfica única de molts moments de la història". Una història, ha recalcat Escobet, que "no només és familiar, sinó de Berga", amb peces tan inèdites com una fotografia a la presó, l'11 d'octubre de 1934, amb representants polítics d'ERC i Front Únics d'Esquerres empresonats "sense imaginar la sort que els esperava", i que va ser feta per Àngela Farguell Vilardaga.
La presentació del llibre serà el 16 d'abril, a les 18.00 hores, Casal Cívic i Comunitari de Berga. A més de Rosa Serra, Joan Escobet i Manel Escobet, també hi haurà la família més directa de Francesc Farguell Vilardaga, com els seus nets Ramon Viladrich Farguell i David Dijort Farguell, que també han pres part de la roda de premsa d'aquest divendres. "Al nostre avi li hauria fet una il·lusió enorme que es publiquessin les seves memòries", ha declarat Viladrich, mentre que Dijort ha posat en relleu l'ocasió d'aquest llibre per "poder entendre com vivia la nostra família i tota Berga en aquella època".