Opinió

Els periodistes que volem ser

Ara que comencem el nou curs, i també encetem temporada informativa, volem dir-vos que NacióBerguedà seguirem i ens reforçarem com a diari

Aida Morales
10 de setembre del 2021
Actualitzat el 14 de setembre a la 1:12h
Et lleves i t'informes. O bé obres les xarxes socials i t'agradarà saber què ha passat. A la nit, abans d'anar a dormir (potser fins i tot des del llit) faràs una última ullada a l'actualitat. I de ben segur que hi haurà dinàmiques que et fastiguejaran, notícies que t'engrescaran o llegiràs simplement per curiositat. Algunes informacions hauran tingut impacte nacional, potser internacional, i algunes altres et tocaran de més a prop. La teva veïna, el teu perruquer o la teva festa major. En alguns moments aprendràs coses noves, potser que et deixaran perplex. I en altres, simplement constataràs allò que ja sabies, i que ara alguna font qualificada ha acabat confirmant. I el periodisme local, amb el seu petit granet de sorra, ho haurà fet possible. 

Amb aquest article vull recordar que som els periodistes, i especialment l'equip de periodistes locals i comarcals, els que cada dia exerceixen un paper importantíssim de servei públic a la societat. I seria mentida dir que tothom ho veu. Massa vegades, ni se n'adona la ciutadania, ni tampoc les institucions. Ells i elles no només expliquen els fets, sinó que també aprofundeixen en els temes, els treballen, repregunten i arriben a l'arrel. Alguns dirien que el periodisme local és el germà petit de tots els periodismes. Ni està prou ben valorat internament, ni tampoc externament. S'equivoquen. Els periodistes locals són, precisament, els que mantenen més viva l'essència del periodisme. La interacció del dia a dia i, sobretot, el fet de trepitjar el carrer, sigui l'hora que sugui, per fer aflorar les veritables històries. 

NacióBerguedà va néixer el 2 de juny del 2014, i ho va fer exactament amb aquesta voluntat. Va publicar la seva primera notícia en un moment en què no hi havia cap mitjà únicament digital a la comarca. I no enganyaré ningú: van ser mesos difícils. Entre els records i les curiositats, sovint somric quan penso que vam haver d'explicar a moltíssima gent què era un bànner, un usuari únic o bé com entrar al diari des del telèfon mòbil. No vam fundar el diari per ambició, sinó perquè estàvem convençuts que una comarca com el Berguedà no podia seguir estancada digitalment, sinó que es mereixia avançar, fer-se veure arreu del país i comptar amb un altre tipus de periodisme.

No va ser fàcil. Al principi alguns van assegurar que duraríem quatre dies. Però tampoc ha estat fàcil ara, i especialment durant aquest últim any i mig, quan la pandèmia ha aturat totes les nostres fonts de finançament. Com la restauració i el turisme, som moltes, les petites empreses que hem treballat mesos sense cobrar, sovint acumulant deutes, només per la responsabilitat de seguir oferint aquest servei tan necessari com poc valorat. I ho explico perquè és de justícia que se sàpiga. Només un periodista de vocació, un mitjà de comunicació convençut que la seva feina és un pilar d'aquesta societat, continua oferint un bé tan intangible com la informació, passi el que passi, sigui quan sigui. Aquests som els periodistes que volem ser. Celebrem-ho: aquí al Berguedà tenim molta sort.

I ara que comencem el nou curs, i també encetem temporada informativa, volem dir-vos que NacióBerguedà seguirem i ens reforçarem com a diari. Treballarem per reformar aquells aspectes a millorar, i seguirem fent periodisme de carrer, compromès i rigorós. També continuarem fiscalitzant els nostres polítics i les nostres institucions públiques. Hi aplicarem valentia per combatre les discriminacions, perquè això també forma part del periodisme que volem fer. I serem crítics i plurals, així com també ho sou tots els nostres lectors. No dubteu en criticar-nos, perquè en la crítica i l'autocrítica rau la millora. I segur que continuarem al Berguedà, oferint un periodisme útil i de qualitat. 

No voldria, però, acabar aquest article sense fer un petit elogi a tots els periodistes que han aportat qualitat informativa a aquesta comarca, siguin del mitjà que siguin. Aquells que avui dia seguiu al peu del canó, heu de saber que sou imprescindibles. I aquells que ja no ho feu, com el Pere i o la Dolors, però que heu aportat grans dosis de valor afegit a aquest ofici, moltíssimes gràcies.

Nascuda a la Pobla de Lillet (1990), soc llicenciada en Periodisme i màster en Retòrica i Oratòria. He treballat a TV3, Europa Press i fent politica i tribunals a Nació. També he exercit de periodista freelance, i com a opinadora a la Xarxa, Catalunya Ràdio i l'Ara. El 2014 vaig crear el diari NacióBerguedà, del qual en soc propietària. Actualment, treballo com a cap de Premsa i Relat a Òmnium Cultural. Formo part del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El més llegit