Opinió

Felicitats, NacióBerguedà: 10 anys de batecs

«Encara avui em sorprèn com alguns van dictar la nostra sentència de mort pocs mesos després de néixer, mentre que altres celebraven amb entusiasme el nostre naixement»

Aida Morales
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:35h

El mestre de periodistes Xavier Giró insistia, durant les seves classes a la universitat, en la importància d'entrar dintre de les històries, de palpar-les, de viure-les. En definitiva, d'explicar-les des de la no neutralitat, però sí seguint les màximes del periodisme. Aquest aprenentatge gairebé romàntic va ser un dels motius que va moure'm, conjuntament amb l'amic Pere Gendrau i amb el suport de NacióDigital, a proposar, imaginar i fer realitat NacióBerguedà, el primer diari digital de la comarca, que veia la llum -després de molts mesos d'esforç- el 2014. 

Naixia amb clara vocació periodística, renovadora i crítica, per omplir un buit fins llavors inexistent. Es tractava de posar en marxa una plataforma mediàtica fresca, exclusivament digital, que respongués a un periodisme tan ràpid com rigorós, que trenqués velles dinàmiques i que no tingués por de fiscalitzar, repreguntar i, si calia, generar incomoditats. Ens movia l'objectiu de crear un mitjà de comunicació que apostés descaradament i sense complexes pel periodisme i, amb tota l'estima del món, pel periodisme local. I també, un diari que ajudés a explicar el Berguedà més enllà de les seves fronteres. Aquest 2024 fa 10 anys que va néixer NacióBerguedà i això em fa enormement feliç.

Sí, aquest any estem d'aniversari. I aprofitant aquesta celebració, volem donar les gràcies a totes les persones que, d'una manera o altra, ens heu ajudat a fer realitat un projecte periodístic que aflorava a la comarca com una petita revolució. Encara avui em sorprèn com alguns van dictar la nostra sentència de mort pocs mesos després de néixer, mentre que altres celebraven amb entusiasme el nostre naixement. Però tan llavors com ara, sabíem que fer periodisme és tot un repte, i encara més, treballar en el terreny de la comunicació local. Fer avançar el nostre propòsit amb l'objectiu de ser útils a la ciutadania era el que ens va fer seguir avançant. De fet, els lectors sou imprescindibles per donar solidesa al projecte i sabem que la responsabilitat que tenim els mitjans d'oferir un periodisme de qualitat i de servei està estretament lligada a aquesta fidelitat. 

Per això, després de 10 anys, és just i necessari destacar, tant la solidesa de la nostra audiència, com la feina periodística que han fet les diverses persones que, amb una professionalitat enorme i amb una vocació encara més gran, han dedicat hores, somnis, talent i, també, una part del seu cor a NacióBerguedà. Estem parlant, evidentment, del Pere, però també de la Lídia López, qui avui està al capdavant de la redacció. I si som justos, també de la Cristina Prat, la Pilar Màrquez, l’Axel Lapuerta, la Laura Masnou, el Roger Simon, el Joan Obiols, el Pep Saña, el Xavier Gonzàlez-Costa, la Bet Calderer, el Yorgos Konstantinou i, de manera molt especial, la Laia Mascarella. Ella, sòcia indispensable d'aquest projecte i directora comercial, és una peça clau imprescindible. Perquè NacióBerguedà (pels que encara no ho sapigueu) ha estat durant 10 anys independent de subvencions.

A partir d'ara, comencem una nova etapa molt il·lusionant. NacióBerguedà s'incorpora plenament dins del Grup de Nació. I és un orgull poder anunciar que serà així, perquè significa que, a partir d'ara, també comptarà amb més mans, més recursos, més suport i més capacitat de gestió de la informació. L'aparença serà la mateixa i les mans que tindrem al capdavant del diari -la Lídia López i la Laia Mascarella- no canviaran. Amb aquest pas, però, NacióBerguedà fa un salt qualitatiu, reforça el seu posicionament, multiplica els recursos interns i es projecta encara més com el diari digital de referència a la comarca amb vocació d'incidència nacional. Perquè explicar el Berguedà al país és, i sempre ha estat, un dels nostres objectius.

Els canvis, però, obliguen a sacsejar algunes coses. I aquest article editorial també inclou un missatge personal, ja que m’allunyo una mica del projecte que he vetllat durant molts anys, i que he acompanyat durant més d'una dècada. Me n’allunyo, sí, però no me’n vaig, ja que la família de Nació arrela amb força i segur que hi continuaré contribuint, escrivint i participant. Un pas lògic i natural amb una única explicació: NacióBerguedà és un diari que batega amb el seu propi cor. No en puc estar més orgullosa. 

Explicar història viva del Berguedà ha estat un regal. I ara cal continuar aquest projecte amb la força renovada i els recursos millorats. Perquè sí, és just que NacióBerguedà creixi i ho faci amb força. Volem ser-hi, com a mínim, 10 anys més perquè creiem que cal que seguim informant, explicant, analitzant i fiscalitzant. Amb la mateixa empenta, amb la mateixa determinació i amb la mateixa voluntat de revolució. La potència democràtica i de servei públic que tenen els mitjans de comunicació és un valor inimaginable. Us vull demanar, doncs, una última cosa: ajudeu-nos a fer la feina, perquè així, també ajudeu la llibertat de premsa i contribuïu a defensar el dret a la informació. Estimeu la premsa local perquè és una eina inherent al nostre territori. I a tot això, també exigiu-li la responsabilitat i la professionalitat que li pertoca. Als i les periodistes, deixem-los seguir fent un periodisme en majúscules. I a l’audiència, no perdeu l’exigència. Dit tot això, només puc acabar l’editorial, sabent que les coses aniran encara millor: estimat diari, felicitats i segueix bategant fort.

Nascuda a la Pobla de Lillet (1990), soc llicenciada en Periodisme i màster en Retòrica i Oratòria. He treballat a TV3, Europa Press i fent politica i tribunals a Nació. També he exercit de periodista freelance, i com a opinadora a la Xarxa, Catalunya Ràdio i l'Ara. El 2014 vaig crear el diari NacióBerguedà, del qual en soc propietària. Actualment, treballo com a cap de Premsa i Relat a Òmnium Cultural. Formo part del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El més llegit