Opinió

Fars culturals a la riba del riu

Moltes vegades ens queixem que tota l’oferta cultural es concentra a Barcelona. Al Berguedà hi creixen un munt d’ofertes que us sorprendrà

quirze grifell nacio
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:11h
El Berguedà compta actualment amb uns quants punts d’irradiació de cultura, d’aquesta cultura que es gaudeix i es comparteix, moltes vegades al voltant d’una taula i a la manera popular.        

Un d’aquests primers focus va ser la Font del Balç, a la vora del riu Llobregat, tocant a Gironella, municipi de Casserres. Des de fa una colla d’anys, aquest màgic indret ha fet possible infinitat de propostes, a partir de la creació d'una associació cultural. És precisament allà que el BdGust, la mostra de vins, gastronomia i música s'hi ha consolidat com una de les cites estrella de l’any. 

El Konvent de Cal Rosal, ubicat en l’antic convent de monges a tocar de la fàbrica tèxtil i capitanejat per Pep Espelt, ha estat una de les sorpreses més potents i creatives que ha donat la comarca en els darrers anys. La força i la varietat de les seves propostes alternatives han tingut un importantíssim ressò i han atret tota mena d’artistes i de públic. Des de la pintura i la fotografia passant per les instal•lacions, concerts, dansa, debats i cinema fins a àpats populars o residència d’art... 

La branca gastronòmica del Konvent la podem gaudir ara mateix en dos locals, sota la batuta d’Eduard Finestres, el Victòria de Gironella i el Corpus de Berga. 
 
Al bell mig del nucli de l’Ametlla de Merola, Logos Berguedà, dirigit per Virgínia Parramon, ha apostat per una visió holística del pensament i la cultura. La gastronomia, les exposicions, els sopars temàtics dedicats a una òpera o a un compositor, els cicles dedicats al fotògraf Àngel Prat i l’abat Oliba, han estat les fites dutes a terme fins ara. De cara al nou curs, han reestructurat la proposta per seguir donant servei a la cultura. El restaurant passa a ser un self service amb «plats freds i calents, productes ecològics i de proximitat, verdures del seu hort d’El Vilar de l’Espunyola, plats vegetarians, crudivegans, llegums, cereals, carn i peix».

La llum dels més flamant d’aquests fars culturals, però, la podem contemplar a Guardiola de Berguedà, entre les naus del bellíssim monestir romànic de Sant Llorenç prop Bagà. A través de l’associació Cívitas Cultura presidida per Toni Miró, han engegat una ambiciosa programació per als caps de setmana curulla de concerts, teatre, exposicions i xerrades.

Un dels seus objectius de cara als futur és recuperar l’hostatgeria i el restaurant.
El seu promotor està convençut de les possibilitats del monestir: «El Guggenheim del segle XXI és a Guardiola».

Moltes vegades ens queixem que tota l’oferta cultural es concentra a Barcelona. Al Berguedà hi creixen un munt d’ofertes que us sorprendrà, només cal mirar les programacions. Sortiu i deixeu-vos portar, compartiu escenaris, músiques, menges i bons beuratges. Aquest és un dels camins per arribar a una vida rica i plena!
Natural de Berga. Des de sempre, he mostrat interès pels llenguatges: música, pintura, idiomes, fotografia, arquitectura, mecanografia i cal·ligrafia. Les fondes arrels al Berguedà no em priven d'enamorar-me d'indrets remots ni de somiar altres vides, paisatges, ciutats, societats i llibertats. Treballador online, sempre a l'encalç de la veritat i la bellesa.
El més llegit