Opinió

Recuperem el castell de Berga!

Seria desitjable poder fer ús de la capella, situada on hi havia l’antiga presó, per poder-hi organitzar exposicions, concerts i altres activitats

quirze grifell nacio
30 de juliol del 2016
Actualitzat el 05 d'agost a les 19:51h
Durant la primera quinzena de juliol ha tingut lloc la segona campanya d’excavació arqueològica al castell de Berga, mal anomemat de Sant Ferran, promoguda per la Diputació de Barcelona i impulsada per l’associació Amics del Castell i dirigida per l’arqueòleg baganès Pere Cascante.

En aquesta activitat, que era oberta a majors de catorze anys, hi ha participat un grup de persones de totes les edats que des del primer moment va donar mostres de bona disposició per fer la feina, companyonia i bon humor. Cal valorar molt positivament que encara quedin persones amb ganes de regalar unes hores del seu temps per recuperar el patrimoni cultural.

En aquesta segona campanya s’han descobert les bases dels murs i el paviment  d’unes edificacions carlines i, possiblement, el mur de la gran església parroquial de la Berga medieval.  El futur ens dirà si la construcció de la piscina va malmetre o no la base d’aquest temple que, segons els entesos, era similar a la del castell de Cardona.

A partir d’ara, cal esperar que totes les institucions donin suport al projecte de recuperació de tot el recinte del castell i del sistema polidefensiu del qual forma part, amb  la Torre de la Petita, el baluard de Sant Carles i altres punts estratègics. Seria desitjable poder fer ús de la capella, situada on hi havia l’antiga presó, per poder-hi organitzar exposicions, concerts i altres activitats relacionades amb la fortalesa.  
   
No oblidem que Berga i el seu castell tenen una gran importància en la història del carlisme i que aquest és, sens dubte, un dels temes que cal estudiar, potenciar i donar a conèixer, precisament perquè forma part del valor afegit del Berguedà, d’allò que difícilment trobarem en altres llocs.

La història del castell de Berga ens connecta, des d’un indret privilegiat, èpoques tan llunyanes com l’Edat Mitjana, les guerres carlines i el turisme del segle XX, com si fos una novel·la d’aventures. O, si ho preferiu, una història de cine. Contemplant la seva meravellosa panoràmica, fins i tot podem reviure l’estada del director cinematogràfic Orson Welles al “Mesón del Castillo” durant el rodatge de “Campanades a mitjanit” al castell de Cardona, el 1964. 

Si tot això us interessa, és molt recomanable que, com més aviat millor, demaneu una visita guiada a càrrec de Xavier Campillo, que viu ben a prop del castell i en coneix tots els secrets. Els punts d’informació turística us facilitaran el contacte. 
Natural de Berga. Des de sempre, he mostrat interès pels llenguatges: música, pintura, idiomes, fotografia, arquitectura, mecanografia i cal·ligrafia. Les fondes arrels al Berguedà no em priven d'enamorar-me d'indrets remots ni de somiar altres vides, paisatges, ciutats, societats i llibertats. Treballador online, sempre a l'encalç de la veritat i la bellesa.
El més llegit