El ple del Consell rebutja debatre d'urgència una moció per destituir Jesús Calderer

La proposta no ha tingut l'aprovació del Ple i no ha entrat a l'ordre del dia pels 10 vots en contra de Junts, PSC i els independents Patrocini Canal i Pep Llamas, i els 9 a favor d'ERC i la CUP

08 de juliol del 2020
Actualitzat a les 22:21h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | P. M.
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha rebutjat debatre d'urgència una moció sobre el polèmic projecte de la incineradora que proposava destituir l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, del càrrec de conseller d'Entorn i Medi Natural. 

El portaveu d'Esquerra Berguedà, Eduard Coronado, ha explicat que presentava d'urgència la moció en nom del seu partit i de les agrupacions d'independents de Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà i Sagàs. El document proposava "la destitució de Jesús Calderer de la conselleria d'Entorn i Medi Natural", tot considerant que "una persona que promou una instal·lació que presentarà afectacions amplíssimes i molt negatives sobre l'entorn natural, i de la salut de les persones, no pot, per cap concepte, ser al capdavant de la conselleria que teòricament ha de vetllar per la preservació d’aquest mateix medi natural", ha afirmat Coronado. 

Així mateix, el text també feia una petició perquè es demani a la Diputació de Barcelona "que posin en marxa totes les subvencions i ajudes que es van aprovar en la moció anti incineradora de Cercs a la mateixa Diputació de Barcelona i que aquest consell s'hi presenti per tal de continuar el camí cap a un Berguedà verd" i per la constitució de seguiment del projecte de la incineradora amb un representant de cada grup polític del Consell Comarcal i representants de la Generalitat. 

Tot i això, la proposta no ha tingut l'aprovació del Ple i no ha entrat a l'ordre del dia pels 10 vots en contra de Junts, PSC i els independents Patrocini Canal i Pep Llamas, i 9 a favor d'ERC i la CUP. 

El president comarcal Josep Lara (Junts) ha rebutjat la urgència de la moció, tal com també han fet els seus socis de govern, el conseller socialista Abel García i la independent Patrocini Canal. Lara ha recordat la posició contrària d'una majoria del Consell Comarcal del Berguedà a la incineradora, però també ha matisat que no li agradava barrejar "la política local" al ple de l'ens. Josep Lara ha incidit en el fet que Govern català i Consell ja han acordat la creació d'una comissió de seguiment del projecte amb representació de tots els partits del Consell. 

El conseller Abel García (PSC), ha donat suport a la tasca de Jesús Calderer com a conseller d'Entorn i Medi Natural i l'ha felicitat per la feina que està fent al capdavant d'aquesta cartera, tot demanant que "s'aturi la mania persecutòria" contra la seva persona. García ha recordat que l'organisme competent per decidir si el projecte és tècnicament viable és la Generalitat i ha demanat que es "deixi en pau" un company "que està fent la seva feina i molt ben feta". 

El republicà Eduard Coronado, en un dels torns de rèplica, ha negat que la moció pretengués ser un atac personal a Calderer, si no una demanda "de coherència" a l'equip de govern davant del fet que "el conseller de Medi Natural no s'ha posicionat en contra d'una incineradora que es vol instal·lar al seu municipi". 

En la seva intervenció, Jesús Calderer ha recalcat, però, que l'equip de govern de Cercs no dona suport ni s'oposa a la incineradora. "L'Ajuntament de Cercs no promou res, ve d'un particular. Com a alcalde no puc dir que no a una inversió de 300 milions d'euros que proposa la creació d'un centenar de llocs de treball, i que d'entrada ens diuen que no presenta un problema en l'aspecte mediambiental. Simplement demanem que s'estudiï el projecte i que, si no és bo, el Govern ens ho digui", ha afirmat. 

L'independent Pep Llamas ha fet referència també "a un defecte de forma" de la moció perquè ha dit que Esquerra no podia presentar una moció en nom de les agrupacions d'electors de Guardiola, la Nou i Sagàs. "No veig per quin motiu els representeu vosaltres", s'ha qüestionat. El passat 30 de juny la consellera de Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal, va anunciar que trencava amb les agrupacions d'electors, una qüestió que ha generat un extens debat en el transcurs del plenari d'aquest dimecres i que en principi hauria deixat sense representació els independents d'aquestes tres poblacions. 

Pep Llamas ha considerat, a més, que no era procedent demanar la dimissió de Jesús Calderer. "Quan un conseller faci alguna cosa que no es pugui aturar, que sigui irreparable, potser parlarem de destitucions o dimissions", ha expressat. 

Des de la CUP, el conseller Ivan Sànchez ha dit que es posicionaven favorablement a debatre la moció i ha advertit que excloure mocions, debatent-ne o no la urgència, "era un joc perillós". També ha defensat que el projecte de la incineradora de Cercs no només afecta aquest municipi, sinó a tota la comarca. "La incineradora no és futur, sinó que és passat, no portarà llocs de treball sinó que en traurà; si això es produeix, la comarca retrocedirà a temps en què tot era gris i tot era fosc", ha lamentat Sànchez.