L'acord de pressupostos pel 2024 de la Generalitat inclou un projecte per a la millora de la xarxa d'aigua de Borredà

Jesús Solanellas assevera que les tres actuacions contemplades responen a la voluntat de tenir més control i intervenir de forma més eficaç en possibles fuites

28 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:41h
Salvador Illa va visitar Borredà el setembre passat. Aleshores, Jesús Solanellas ja li va exposar les reivindicacions del poble
Salvador Illa va visitar Borredà el setembre passat. Aleshores, Jesús Solanellas ja li va exposar les reivindicacions del poble | PSC
L'acord entre el Govern el PSC pels pressupostos de la Generalitat aquest 2024 inclou, dins el capítol d'actuacions per la Lluita contra la sequera, un projecte per a la millora de la xarxa d'abastament de Borredà. En concret, el text rubricat per les dues parts es compromet a "estudiar i, si escau, finançar" una iniciativa de l'Ajuntament de Borredà que inclou tres actuacions dins el mateix pla, totes elles destinades a tenir un millor control de l'ús de l'aigua, especialment en el context de sequera actual.

"El partit ens va oferir fer algunes peticions i vam pensar que la més adient per Borredà era aquesta millora de la xarxa d'aigua al municipi, agrupant tres accions en una", ha detallat a Nació Berguedà l'alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, que ha confirmat que el pressupost de la intervenció s'enfila als gairebé 390.000 euros. La primera branca de la proposta és la renovació dels comptadors del municipi per tal que tots passin a ser telemàtics. Aquesta modernització, segons el batlle, "permetrà automatitzar la recollida de les lectures i vetllar millor sobre possibles fuites", ja que si bé "alguns que eren molt antics ja s'han anat canviant, encara n'hi ha que s'han de posar al dia".

Dins aquesta renovació dels comptadors, l'Ajuntament també vol instal·lar comptadors per sectors, per tal d'acabar d'afinar les pèrdues. "Podrem tenir més control allà on hi ha una fuita, perquè ara costa més trobar on són", ha exposat Solanellas. Finalment, el tercer punt de la proposta consta de la renovació general de la xarxa als carrers General Manso, Vinyal, a la zona del camí del Coll del Bas, i entre el dipòsit de Cal Gall i el del Càmping de Campalans.

D'altra banda, l'alcalde comparteix que aquesta mateixa petició d'ajuts també es va fer arribar a l'ACA, en el marc de la darrera convocatòria de subvencions de l'ens públic, però al respecte la qual "encara no ens han respost i, de fet, ens consta que han allargat els terminis". Així mateix, el batlle també considera que "no ens haurien donat la totalitat per cobrir el projecte" i per aquest motiu, han aprofitat l'ocasió de vincular-ho als pressupostos de la Generalitat.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Borredà està fent o té previst fer realitat altres actuacions en la xarxa d'abastament d'aigua amb els mateixos objectius que la iniciativa inclosa en l'acord de comptes del 2024 de l'administració catalana. És el cas, per exemple, de la renovació al carrer de la Creu, el camí de Frontanyà o una part del carrer Manresa, segons Solanellas. En definitiva, un conjunt d'accions "indispensables" tenint en compte la situació de sequera que viu el conjunt de Catalunya, tal com ha conclòs l'alcalde.


Altres accions al Berguedà

La millora de la xarxa d'abastament d'aigua a Borredà no és l'única ocasió en què la comarca del Berguedà apareix a l'acord de pressupostos entre el Govern i els socialistes. També apareix en l'apartat d'Infraestructures i mobilitat, on el document fet públic aquest dimarts fa referència a la finalització de la tramitació ambiental del projecte del tercer carril reversible de la C-16 entre Berga i Bagà.

Es tracta d'un procediment necessari perquè la proposta del Departament de Territori, presentada per la mateixa consellera, Ester Capella, fa tot just una setmana a Gironella tiri endavant. Ara bé, tal com va assegurar i remarcar la consellera, la inversió per fer realitat aquesta obra no depèn dels pressupostos de la Generalitat, ja que els 240 milions d'euros que costaran els treballs tenen una partida "ja garantida" per part del mateix departament.