Govern i PSC tanquen l'acord pels pressupostos a l'espera dels comuns

Aragonès i Illa rubricaran l'acord aquest dimarts a les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat; el grup que comanda Jéssica Albiach exigeix aparcar definitivament el Hard Rock per validar els comptes

Pere Aragonès i Salvador Illa signen l'acord pels pressupostos del 2024.
Pere Aragonès i Salvador Illa signen l'acord pels pressupostos del 2024. | Govern
Carme Rocamora / Oriol March
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:49h
Acord tancat entre el Govern i el PSC pels pressupostos de la Generalitat per al 2024. L'entesa l'han signat aquest mateix dimarts a les quatre de la tarda el president Pere Aragonès i el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa. Perquè els comptes siguin una realitat, però, es necessita el concurs dels comuns, que pressionen per "arxivar per sempre" el Hard Rock, projecte defensat amb entusiasme pel PSC i amb practicitat per part d'ERC. El desllorigador definitiu pel pacte a tres passa per aquí. Aquest dijous hi ha prevista una reunió entre el Govern i els comuns per anar avançant i desbloquejar definitivament els comptes.

És més, el Govern aprovarà demà dimecres els pressupostos en un consell executiu extraordinari. El calendari indica que hi haurà compareixences en comissió dels consellers, i el debat a la totalitat se celebrarà el 13 de març. Serà aquell dia quan se sabrà si els comuns permeten la tramitació dels comptes com a avantsala de la seva aprovació total.

L'entesa serà per fases, en tot cas. A diferència de l'any passat, s'ha tancat primer amb el PSC i, després, toca acabar de perfilar el contingut de l'entesa amb els comuns. La seva cap de files al Parlament, Jéssica Albiach, compareix aquest dimarts en roda de premsa, quan normalment l'encarregat de fer-ho és el portaveu David Cid. Aquest dilluns, els comuns han insistit en la idea d'aparcar definitivament el Hard Rock, i per això insten el Govern a "triar" entre el que els demana reiteradament el PSC -tirar-lo endavant- i ells, que el voldrien enterrar per sempre.

Quina és la idea de l'executiu amb amb el complex recreatiu i turístic projectat al Camp de Tarragona? De moment, està pendent d'un informe mediambiental -no hauria de trigar en tancar-se-, però no està previst que aparegui una partida pressupostàriaconcreta al voltant del Hard Rock. És exactament el mateix que va passar amb l'entesa del 2023, quan l'entesa per tirar endavant el projecte no anava acompanyada d'una dotació econòmica. Quan Aragonès, en la sessió de control de la setmana passada, va demanar als comuns que no "sacrifiquessin" els comptes pel Hard Rock, el PSC va mostrar-se satisfet i, en canvi, els altres socis potencials -que han validat tots els comptes del president- van arrufar el nas.

El grup que comanda Albiach també insisteix en la idea que calen 1.000 milions d'euros més en polítiques d'habitatge, una demanda que, curiosament, va fer la CUP en els primers pressupostos que va elaborar Aragonès com a president. En aquell moment, el conseller d'Economia era Jaume Giró, de Junts. Des que el partit que comanden Laura Borràs i Jordi Turull va sortir del Govern, l'octubre del 2022, el PSC s'ha convertit en un soci fiable del Govern en els dos pressupostos. En el cas dels comuns, ja van abstenir-se en els últims comptes de Quim Torra, i també van validar els del 2022, els que va elaborar Giró des d'Economia.
 

Acord dels pressupostos del 2024 entre PSC i Govern by Naciodigital on Scribd


 

Acord polític des de l'octubre

En els últims dies els moviments s'han accelerat. El detonant va ser la compareixença d'Illa d'aquest dissabte, en la qual va donar per complert l'acord signat pel 2023 i va assenyalar que les converses pels comptes d'enguany ja estaven "avançades". L'entesa política per tenir pressupostos a Catalunya està teixida des de fa mesos, en concret des que els presidents Aragonès i Pedro Sánchez van acordar la investidura del líder del PSOE. Allà es van posar les bases per pactar els comptes -també a Madrid, on ERC hauria de fer costat als números de Sánchez- en paral·lel a l'amnistia. La desjudicialització definitiva, en tot cas, encara està pendent de les negociacions entre en marxa entre el PSOE i Junts, marcades per l'hermetisme.

I encara hi ha una altra variable en el tauler: l'Ajuntament de Barcelona. ERC ha arribat a un acord amb el PSC per aprovar els pressupostos de Jaume Collboni, i ara el debat se centra en què fer de cara a una hipotètica entrada al govern municipal. Els comuns -que fa mesos que reclamen la posada en marxa d'un tripartit a la capital catalana- insisteixen que els republicans els veten, però les converses continuaran al llarg de les properes setmanes. Una vegada més, la interrelació entre Barcelona i el Parlament, entre el Parlament i Barcelona, és notòria quan es tracta de pressupostos. Per la tercera branca de les connexions, la del Congrés, encara queda.