L'Ajuntament de Berga treballa per establir les mesures necessàries per garantir la seguretat a l'estació d'autobusos, ubicada al passeig de la Pau. La urgència d'intervenir a l'espai sorgeix després que, per segona vegada en poc més de tres mesos, un autobús s'hagi desfrenat mentre estava estacionat a la parada, provocant danys materials de diversa consideració en edificis, arbrat, fanals i altres vehicles aparcats a la zona. Els grups de l'oposició coincideixen que cal actuar mentre no es desencalla la construcció d'una nova estació.
Segons ha compartit l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, les possibilitats que s'estudien són dues: moure provisionalment el punt de parada dels autobusos o col·locar topalls al lloc actual per evitar danys majors en un hipotètic nou accident. Ara bé, el batlle és conscient que cap solució serà senzilla, fent referència, en el cas del trasllat temporal de la parada que "intentem trobar un emplaçament que estigui a prop de l'administració actual i és difícil". "Bàsicament, estaríem parlant del carrer del Roser, amb el problema que suposa perquè és un carrer estret", amplia al voltant d'aquest moviment l'alcalde, que recalca que "haurem de valorar-ho". L'altra acció que emprendrà el consistori és celebrar una reunió amb la companyia responsable dels dos busos desfrenats, Alsa, "per demanar-los a veure què està passant". "S'han desfrenat dos busos amb poc temps, i això és independent del fet que l'estació estigui en un lloc o un altre", declara Sànchez.
Aquestes opcions són també les quines han traslladat a l'equip de govern per part de l'oposició. El portaveu de Junts, Ramon Caballé, ha avançat que "el que demanem i insistiré al ple és que s'estudiï com millorar la seguretat de la parada actual mitjançant topalls de frenada d'autobús o barreres de formigó tipus New Jersey". "Més enllà del debat de l'estació d'autobusos, la parada actual també ha de ser segura", ha afegit el cap de l'oposició, apuntant a més que "l'Ajuntament ha de demanar algun tipus de responsabilitat a l'empresa perquè és la segona vegada que passa en menys de 100 dies".
En una línia similar, la portaveu de Berga Grup Independent (BeGI), Judit Vinyes, ha compartit que han sol·licitat a l'equip de govern que exigeixi a la concessionària "una auditoria tècnica per part de l'empresa explotadora per saber per què han passat aquests accidents". Així mateix, també han proposat que "mentre l'explotadora del servei no pugui garantir que no es torna a desfrenar un autobús", la primera opció ha de ser "implantar alguna mesura amb elements fixos a terra que facin de topall pels autobusos si es desfrenen", mesura que no els acaba d'agradar perquè "cada autobús té les seves dimensions i potser no seria tan fàcil de fer". Amb millors ulls veuen l'opció d'establir un altre emplaçament "planer i cèntric" que faci servei "mentre no es resol definitivament la nova estació d'autobusos". "L'estació no pot continuar allà perquè no hi podem garantir la seguretat. Aquest lloc ja ha donat tot el que havia de donar", ha sentenciat Vinyes.