L'Ajuntament i els veïns busquen solucions contra els actes delictius a Berga

Incrementar el patrullatge i el control en els punts més conflictius, i vetllar per omplir de vida els espais deshabitats són les vies d'acció a escala local, a més de clamar per l'acceleració dels processos judicials

Imatge d'arxiu d'un vehicle de la Policia Local de Berga
Imatge d'arxiu d'un vehicle de la Policia Local de Berga | Lídia López
20 de febrer de 2025, 21:15
Actualitzat: 21 de febrer, 12:19h

La sala de plens de l'Ajuntament de Berga ha acollit una reunió d'urgència aquest dimecres al vespre amb associacions de veïns i comerciants del conjunt de la ciutat per buscar solucions conjuntes a les accions de violència i incivisme viscudes les últimes jornades al nucli històric de la ciutat. Consistori i veïnat han coincidit en la necessitat de reforçar el patrullatge policial, el control administratiu en els focus d'aldarulls i intervenir per intentar omplir de vida les zones més deshabitades, a més d'elevar als estaments superiors la urgència d'accelerar els processos judicials.

"Continuem amb aquesta postura de tolerància zero: la delinqüència no és benvinguda i no la volem a Berga", ha afirmat a NacióBerguedà l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que ha reiterat que des de la corporació "no tenim cap mena de voluntat que això es perpetuï ni proliferi, al contrari". D'aquesta manera, i tot i recordar que "com a Ajuntament tenim les eines que tenim i les competències que tenim", ha avançat que apostaran per actuar dins les seves possibilitats, per exemple, incidint en la presència d'agents al carrer per cohibir les actituds incíviques. En tot cas, l'alcalde ha destacat que en els últims episodis viscuts, tant els Mossos d'Esquadra com la Policia Local han arribat al lloc dels fets en pocs minuts.

En termes administratius, Sànchez apunta que començaran a aplicar el recàrrec de l'IBI als pisos que faci temps que estan buits amb la voluntat que els espais deshabitats "s'omplin de vida", considerant que "si hi ha vida, hi ha menys problemes". A la vegada, el batlle assenyala que el fet que hi hagi més veïnat també contribueix que el conjunt de residents notin més seguretat perquè "no se senten tan sols". Per part dels assistents, han demanat revisions preventives i més control en els establiments que concentren més aldarulls, per vetllar que compleixen la normativa i, novament, desincentivar la delinqüència. En paral·lel, fonts del veïnat animen a totes les persones que presenciïn actes que suposen un delicte que ho denunciïn, clamant a una responsabilitat col·lectiva per millorar el benestar conjunt.

Ara bé, l'element clau que, per a Sànchez, suposaria un cop d'efecte és que les persones que tenen causes pendents i que són reincidents siguin processades. "Hem de fer un front comú amb alcaldes i alcaldesses del país perquè, malauradament, és un problema global", ha declarat l'alcalde, que ha posat d'exemple que una de les reclamacions hauria de ser que "els judicis penals de Manresa s'accelerin i no estiguin col·lapsats tant de temps" pel fet que "aquest és un dels motius per la qual molta d'aquesta gent no entra a la presó". De fet, el batlle ja li va traslladar la qüestió al conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, en la seva visita a Berga el darrer dissabte. Segons han compartit assistents a la reunió, els cossos de seguretat tenen localitzades una dotzena de persones que generen bona part dels incidents.  

Aquesta unió també es vol significar a Berga, fent públic un manifest conjunt entre les associacions de veïns de tota la ciutat, diferents entitats i col·lectius, a més de les formacions polítiques, on es recalqui el rebuig de la capital del Berguedà a la delinqüència i a tota mena d'acte violent. Per part del veïnat, fins i tot plantegen que aquesta unitat s'exemplifiqui en una concentració a la plaça Sant Pere. "Tots anem a l'una. No volem els delinqüents que, reiteradament, fan tots els papers de l'auca", ha sentenciat Ivan Sànchez.

Arxivat a