L'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous, en la sessió ordinària del ple del juliol, la nova Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de la ciutat. El reglament posa al dia l'anterior, que data del 2008 (actualitzat el 2013), incorporant com a principal novetat els canvis respecte de la gestió dels residus. A més, la nova norma endureix les sancions, amb un mínim que passa de 30 euros a 200.
Tal com ha assenyalat l'alcalde, Ivan Sànchez, la nova ordenança s'ha treballat "de forma molt consensuada" els últims mesos amb els grups municipals, després que hagi estat un "tema recurrent als plens". Prova d'això és que s'ha aprovat per unanimitat. La modificació més substancial és l'actualització del text pel que fa a l'incompliment de la normativa del porta a porta, model introduït d'ençà de l'anterior norma i que no estava contemplat. D'aquesta manera, queden establertes i definides de forma concreta les obligacions dels usuaris i, a la vegada, les penalitzacions econòmiques que s'aplicaran als infractors.
És a dir, l'ordenança castigarà accions com abandonar deixalles i voluminosos a la via pública o treure les fraccions que no toquen segons el calendari. De fet, la norma insisteix en la preserva d'uns carrers nets, sancionant també altres actituds com escopir, llançar xiclets a terra o sobre el mobiliari urbà, o deixar les deposicions fecals de gossos i gats a la via pública, zones verdes i espais naturals de la ciutat. Tots aquests actes constitueixen una falta lleu, que serà multada amb imports entre els 200 i els 750 euros.
L'aspecte econòmic també s'ha posat al dia, en concret en el primer tram. I és que si fins ara el mínim de les sancions era 30 euros, ara augmenta fins als 200. La resta d'imports es mantindrà, sent d'entre 751 i 1.500 euros les faltes greus, com poden ser encendre foc sense autorització, l'abandonament d’animals, protagonitzar conductes no respectuoses amb els agents locals o l'emissió d’olors molestes; i de 1.501 a 3.000 euros les molt greus, que inclouen accions com fer pintades en elements de patrimoni o fer apostes al carrer. En tot cas, des del consistori han recordat que la reiteració de faltes lleus esdevindran una sanció greu, així com la repetició de les greus seran tipificades com a molt greus.
L'alcalde també ha aprofitat l'avinentesa per avançar que els tècnics de la casa ja estan treballant en la redacció de la nova Ordenança de Trànsit, amb l'objectiu que es pugui oferir un esbós pel treball als grups de l'oposició de cara a la tardor, i que incorporaran la regulació específica per a la circulació dels patinets elèctrics. "És un dels problemes del segle XXI", ha ironitzat el batlle, tot assegurant que és una qüestió que els preocupa i que esperen resoldre.
Crida perquè es faci complir
Per part de l'oposició, els grups han coincidit a celebrar la culminació d'aquesta Ordenança, tot i incidir en la tardança de l'equip de govern a l'hora de treballar-la. "Hem tardat més de quatre anys des que ho van demanar les associacions de veïns i de botiguers", ha assenyalat per part de Junts, Ferran Aymerich, que també ha apuntat que "els incívics són pocs, però cada cop són més".
Ara bé, com que "la fletxa no fa l'indi", tant Junts, com PSC com BeGI han instat al govern que prengui les mesures necessàries perquè la normativa es compleixi de forma efectiva i, sobretot, es pugui identificar i sancionar als incomplidors. "L'ordenança és una eina, però si no hi dediquem recursos i no hi ha voluntat expressa a regular i actuar, estarem igual", ha valorat al respecte el socialista Abel Garcia. En aquest sentit, Ivan Sànchez ha reconegut que "és evident que m'hauria agradat tenir-la abans" i s'ha disculpat al respecte, a la vegada que s'ha mostrat compromès a dotar l'Ajuntament dels recursos necessaris perquè la normativa es pugui fer complir. Sigui com sigui, ha recordat que "l’ordenança de civisme no és la panacea: no acabarà amb l’incivisme, però ajudarà a restringir-lo".