Berga donarà la benvinguda a la tardor amb una nova edició de la tradicional Fira de Santa Tecla. Tindrà lloc els dies 21 i 22 de setembre al llarg de la plaça Viladomat i el passeig de la Indústria, comptant amb prop d'una seixantena de caps de bestiar, una quarantena de parades, a més d'una mostra d'eines clàssiques, l'exposició del sector primari de la comarca i les ADF i una agenda cultural ben atapeïda i per a tots els públics.
"Santa Tecla és una fira històrica i de referència, que ens recorda aquest passat ramader i agrícola que tenia la capital i, per extensió, tot el Berguedà", ha posat en relleu la regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba, que ha afegit que "volem mantenir la fira amb la seva essència, però canviant una mica perquè els temps així ens ho demanen". Un dels elements indissociables de la mostra és l'exposició de bestiar, que enguany comptarà amb animals diversos com vaques, cavalls, ponis, cabres i diferents espècies d'aviram, destacant a més el retorn de lagrangeta-espai que facilita la interacció dels nens i nenes amb alguns exemplars.
El ramat de Santa Tecla s'ubicarà, com habitualment, abans de les Fonts del Vall. Per continuar la referència a la terra, el següent espai de la fira desplegarà una mostra de ramaders i pagesos de la comarca, amb presència també dels representants de la Revolta Pagesa, amb l'objectiu de "reivindicar el treball a la terra" i fer-lo arribar al conjunt de la societat. També se sumaran en aquesta franja les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Berguedà, que tornen a la mostra per explicar la seva tasca i mostrar una part del material que utilitzen.
Per acabar de culminar l'escenari del sector primari, la plaça Viladomat farà de plataforma d'una exposició d'eines i maquinària clàssica a càrrec de Josep Bonet, ramader vinculat a la Fira de Santa Tecla des de fa dècades, amb un altre company de professió. Entre tots dos facilitaran al visitant l'oportunitat de veure en directe peces amb més d'un segle d'història, com una màquina de batre o una empacadora. Es tracta d'exemplars que "només han pogut veure funcionar les persones que tinguin 60 anys com a mínim" i que demostren la simplicitat eficient davant l'automatització actual: "Hi ha gent que es pensa que tota la vida ha funcionat tot amb botonets, així que veure d'on venim també és maco". De fet, aquesta proposta ja es va desenvolupar fa dos anys, i torna per la bona acceptació que va tenir.
En la mateixa línia, Bonet, que també participarà de la mostra d'animals aportant un grup de ponis, reconeixia que la realitat i funcionalitat que tradicionalment tenien les fires s'ha perdut, ja que "tenint els mòbils, ara es pot vendre un vedell estant assegut al sofà", així que "les fires han anat a menys perquè ja no s'hi va a fer tractes". Sigui com sigui, per aquest ramader jubilat les mostres com la de Santa Tecla són molt rellevants, perquè permeten una interacció més propera i donar a conèixer realitats diverses a la resta del veïnat. "Penso que és bonic que un poble ensenyi el bestiar que hi ha a la comarca", ha culminat, aplaudint a la vegada la disposició de les explotacions de continuar participant en la fira.
Oferta cultural i d'oci per a tots els públics
Per tal de dinamitzar la Fira de Santa Tecla, des de l'Ajuntament de Berga proveiran una agenda d'activitats al voltant de la mostra. L'objectiu principal del consistori, tal com ha evidenciat la regidora, és "que tothom tingui el seu espai" i, per tant, programar diferents activitats pensant en tots els públics. Per divertir a la mainada, es duran a terme el circuit de tractorets i la passejada amb poni, habituals per aquesta cita de setembre. A més, la capital tornarà a comptar amb la participació del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que farà dos tallers infantils: un de rastres i un de petjades d'animals. Altarriba també ha posat en relleu una exhibició que vol donar a conèixer als més petits l'origen i història de la fira, que permetrà als nens i nenes experimentar en primera persona la vivència d'un artesà o un paradista.
Amb el focus en els més grans, l'Ajuntament ha incorporat al programa de Santa Tecla el 24è Concurs d'Acordionistes, la Trobada de Puntaires, una ballada de swing i una de country. També es podrà gaudir de diferents tastos i maridatges, en col·laboració amb la DO Pla de Bages i d'una novetat organitzada per dues entitats del tercer sector, l'Associació Sense Límits i l'Associació d'Autisme del Berguedà: el primer Concurs de gossos petaners de Berga. "És una aposta per fer ambient en relació amb els gossos, que també suposa una línia terapèutica interessant per molts sectors", ha destacat Altarriba.
Però una de les entitats més destacades enguany a la fira serà el Club d'Escacs Berguedà, que amb motiu del seu 90è aniversari oferiran un seguit d'activitats durant el cap de setmana de la mostra i en un punt central de la mateixa. Tal com ha exposat un dels vocals de la junta del club, Manolo García, tornen a Santa Tecla després d'organitzar, l'edició passada, un torneig amb molt bon resultat. Enguany, amb l'efemèride tan especial de l'aniversari, amplien l'aposta amb un Concurs de resolució de problemes d'escacs, dissabte al matí; unes partides simultànies amb Francisco Javier García i Laia García, dissabte a la tarda; un torneig de partides ràpides, el diumenge al matí; i un Concurs de puzles per parelles, diumenge a la tarda.
"Des del curs provem de potenciar els escacs", ha detallat García, que ha emfatitzat que "hem detectat que a partir de la pandèmia, que la gent s'havia de quedar a casa, l'afició ha augmentat moltíssim". Actualment, el club consta amb una cinquantena de socis d'arreu de la comarca, si bé també estan en contacte amb el grup d'Amic dels Escacs que organitzen tornejos esporàdics en diferents bars de la ciutat en els quals hi ha una altra quarantena de persones relacionades.
Els altres imperdibles de la Fira de Santa Tecla seran també uns clàssics de la mostra, com és el cas de les parades d'alimentació i artesania, les atraccions a la plaça Cim d'Estela i dos mercats diferents el que resta de passeig: dissabte al matí, el setmanal habitual, que es desplaça amb motiu de la fira; i el diumenge, el de vehicles d'ocasió.