Endesa ha posat al dia les seves instal·lacions de Berga i Gironella. La companyia aposta per la digitalització de la xarxa amb la col·locació de noves cabines i sistemes de control remot en centres de transformació i en interruptors seccionadors que es troben a la intempèrie, amb l'objectiu de fer més resilient la xarxa de distribució i per tal de reforçar la seguretat i la qualitat del servei als clients.
Segons informa l'elèctrica en un comunicat de premsa, durant el 2024 van instal·lar cinc telecomandaments en centres de transformació que permeten millorar el subministrament a uns 4.000 clients dels dos municipis berguedans. Els nous dispositius permeten realitzar maniobres d'operació a distància, així que des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona es poden accionar els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències. Per tant, s'aconsegueix reduir el desplaçament dels operaris i s'estalvia temps en la localització d'avaries, asseguren.
De la mateixa manera, l'actualització de la xarxa ha comptat amb la posada en marxa de dos nous interruptors seccionadors telecomandats exteriors i la substitució els elements de maniobra convencionals de cinc centres de transformació per cabines de nova tecnologia que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Cal tenir en compte que aquests nous equips redueixen la necessitat de manteniment, pel fet que el gas incorporat s'autoregenera. Alhora, la companyia posa en relleu que el nou aparellatge és completament estanc, té una major capacitat d'extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic que hi hagi de treballar.
Finalment, Endesa, a través de la seva filial de xarxes e-Distribución, està executant una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar la infraestructura elèctrica dels darrers avenços tecnològics i incorporar un model de gestió més eficient mitjançant l'automatització de les infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents. Aquesta implementació de la digitalització és, en definitiva, "un factor clau per fer front a l'emergència climàtica i al procés de transició energètica en el qual ens trobem immersos", afirmen en el text, argumentant que és necessari que la xarxa sigui digital per integrar la incorporació i la injecció al sistema elèctric d’energies renovables –que cada vegada seran més presents –, així com de nous actors com la generació distribuïda, l'autoconsum o la mobilitat elèctrica.