L'Espai Jove de Berga engega aquest dimarts la proposta Tarda Jove. Es tracta d'una prova de tres mesos durant els quals les instal·lacions del carrer Mossèn Espelt número 13 s'obriran tres dies a la setmana per posar a disposició dels adolescents un punt on poder estudiar, participar en tallers o, simplement, passar l'estona. Funcionarà entre les 16.00 i les 20.00 hores, cada dimarts, dimecres i dijous, i respon a una de les peticions de la diagnosi del Pla Local d'Adolescència i Joventut 2020-2024 de la capital del Berguedà.
El públic objectiu és, en especial, la franja d'edat entre els 12 i els 15 anys. Per aquest motiu, el dinamitzador de l'Espai Jove, Ferran Corominas, ha visitat els instituts per poder explicar la iniciativa directament als joves. La idea inicial és aprofitar les diferents sales de l'Espai per desenvolupar-hi activitats diverses. En concret, s'arrencarà amb una aula d'estudi, equipada amb dos o tres ordinadors i que ha de servir per fer els deures o treballs en grup; una sala reservada pels tallers de creació, els quals es van impulsant de forma regular des de l'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Berga; i una estança d'oci, pensada pel lleure i on hi haurà a disposició diferents jocs de taula i una taula ping-pong.
Ara bé, aquesta proposta no és ferma ni tancada, ja que l'objectiu de l'equip de govern és anar incorporant les peticions dels usuaris per fer de l'Espai Jove un punt de referència entre la joventut de la ciutat. "Desitgem que, de mica en mica, el jovent digui la seva i puguem anar ampliant el servei com més dies millor", ha compartit el regidor de Joventut, Isaac Santiago, que s'ha mostrat confiat respecte d'una bona acollida i retorn per part dels adolescents. El regidor ha emfatitzat que "venim d'un mandat anterior que hem intentat posar l'Espai Jove el màxim al dia possible", i assevera que la proposta que ara dona inici neix de l'Escolta Jove i tot el treball del Pla de Joventut.
És precisament amb la periodicitat i freqüència d'obertura que ara s'impulsa que el consistori espera reforçar l'ús de les instal·lacions que, fins ara, s'utilitzen més puntualment o amb una assiduïtat més àmplia. Són els casos del Club del Joc, que es desenvolupa un dissabte al vespre cada mes, o el cicle de Dones Actives, amb sessions setmanals. Ara bé, segons la tècnica de Joventut, Janina Vilana, han servit per començar a apropar el veïnat al local i donar-lo a conèixer.
L'equipament també ha estat escenari de formacions i xerrades de sensibilització organitzades des del consistori i adreçades a les entitats, com per exemple, sobre la dispensa responsable d'alcohol o per la detecció d'agressions sexuals en el marc de l'oci nocturn. De fet, l'Ajuntament fa extensiu l'ús d'aquestes instal·lacions a les associacions, per tal d'ampliar les opcions de dinamització de l'Espai Jove i per disposar d'una agenda d'activitats i serveis més àmplia. En definitiva, n'obre les portes i es mostra amatent a les demandes dels usuaris per consolidar el recurs.