L'ACEB Suma arriba als cinc anys promovent la igualtat en l'ecosistema empresarial berguedà

Les membres de la comissió destaquen les iniciatives de les entrevistes a dones amb talent, l'Escola Dona Empresa o l'Escola de lideratge Emprèn+

26 de setembre del 2023
Jennifer Díaz, Anna Romera i Neus Piniella, membres de l'ACEB Suma
Jennifer Díaz, Anna Romera i Neus Piniella, membres de l'ACEB Suma | Lídia López
Són empresàries, directives, emprenedores. També són dones, treballadores i mares. Es tracta de la dotzena de membres de la comissió de l'ACEB Suma, l'òrgan que dins de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) treballa amb l'objectiu final de visibilitzar aquest perfil a la comarca. "Inicialment, no sabíem cap on anar, però sí que volíem promoure la igualtat d'oportunitats i crear models de referència per les noves generacions", assenyala Neus Piniella, membre d'ACEB Suma.

Aquest dijous, el col·lectiu celebra el seu acte anual a Castellar de n'Hug, on s'aprofitaran les instal·lacions del Museu del Ciment Asland per afegir a la jornada el fil conductor del passat industrial a la comarca i per incidir en l'evolució del paper de la dona en el món laboral i empresarial. Així mateix, la trobada servirà per commemorar el cinquè any d'ençà que l'embrió de l'ACEB Suma va sorgir i que s'ha acabat consolidant en una entitat viva, amb projectes propis i iniciatives que traspassen les fronteres berguedanes.

"L'ACEB Suma neix en una trobada del Dia de la Dona el 2018 i per la inquietud d'empoderar la dona, començant per la mateixa ACEB", destaca Anna Romera, que recorda que aleshores només hi havia una dona a la junta directiva de l'Associació. "Pensàvem que la visió femenina no estava representada a la comarca, perquè darrere de moltes empreses del territori hi ha molta dona empresària i directiva, i ens trobàvem amb una ACEB que no ho plasmava", coincideix Jennifer Díaz

Aquesta taula de treball es replica el 2019, jornada que s'aprofita per començar a donar forma al que finalment esdevindria l'ACEB Suma i que es marca com a primer objectiu "canviar l'evolució" de l'ACEB aconseguint una "junta més equilibrada". Una fita que s'assoleix al cap de poc temps, ja que amb l'inici del mandat de Josep Maria Serarols es defineix una junta paritària. Ara bé, l'ACEB Suma ja havia començat a caminar i, a partir d'aquest primer èxit, s'establia una comissió que acabaria impulsant projectes com les entrevistes a dones amb talent, l'Escola Dona Empresa o l'Escola de lideratge Emprèn+, a banda de la xarxa comarcal i diferents tallers i xerrades.

Actualment, el grup ha solidificat les propostes de les entrevistes i l'Escola Dona Empresa amb els centres d'educació primària. D'aquesta manera, la llista de prioritats al nucli de l'entitat és reforçar l'aposta de l'Escola Dona Empresa a la secundària: "Volem donar molta força al treball amb els instituts perquè és on es prenen les grans decisions de futur", remarca Romera. Així, Díaz detalla que, mentre a les escoles la proposta treballa per trencar estereotips i analitzar rols de gènere, a la secundària s'incideix en les sortides laborals i de formació dels joves. Paral·lelament, l'ens també vol continuar desenvolupant l'aposta d'Emprèn+, la qual executen conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà. 

Així mateix, Piniella especifica que hi ha accions nascudes dins l'ACEB Suma que s'han exportat a altres comarques, com les entrevistes a dones amb talent o l'Escola Dona Empresa. Això és possible gràcies a la relació que l'ens ha generat amb altres entitats, com la UEA InquietaDones d'Empresa Garraf-Penedès, associacions amb les quals aquest 2023 s'ha iniciat un cicle de trobades triangulars anuals per compartir inquietuds, reflexionar sobre la dona al món empresarial i establir relacions profitoses de negoci per poder desenvolupar activitats econòmiques.


Acceptació de la dona empresària

Mitjançant les experiències personals i la mateixa trajectòria de l'ACEB Suma, les seves membres valoren que l'acceptació de les dones empresàries i en càrrecs directius és "bona". Apunten, això sí, que "el que més costa és emprendre". Aquesta problemàtica, expliquen, és general a la comarca i Catalunya, indistintament al gènere, pel fet que "trobar un projecte nou és molt difícil avui dia". Ara bé, consideren que, un cop es fa el pas, hi ha una percepció i enfocament diferents, segons si l'impulsor és un home o una dona.

"La dona que emprèn encara no se sent empresària. Aquí és on falta molta feina a fer", afirma Romera, mentre que Díaz afegeix que "nosaltres mateixes ens condicionem i ens posem moltes barreres". "Quan una dona ha d'assumir un nou projecte i liderar-lo, el primer que pensa és en el temps que hi haurà de dedicar i que haurà de restar de la casa i els fills. En canvi, un home no es planteja que es restarà aquesta dedicació quan se li planteja la mateixa oportunitat", reflexiona Díaz, que sentencia que "nosaltres prioritzem més la família, i tot i que això no vol dir que els homes no prioritzin els fills, encara ara tenen a la dona a casa. És trist, però continua sent una realitat".

Sigui com sigui, l'agrupació està satisfeta amb la feina duta a terme els darrers cinc anys: "Tots els objectius que ens hem marcat els hem assolit amb escreix", declara Jennifer Díaz. És per tot plegat que la dotzena de membres de la comissió de l'ACEB Suma s'emplaça a continuar treballant en la mateixa línia, en un esforç desinteressat per a la consolidació de la igualtat d'oportunitats en el món empresarial entre dones i homes al Berguedà i convidant a tothom a prendre part de l'acte anual d'aquest dijous, 28 de setembre, a Castellar de n'Hug.