El turisme floral, un pol d'atracció al Berguedà

Un camp de tulipes als peus del Pedraforca atrau milers de visitants en el mes que dura la floració

El camp florit de tulipes i, al fons, el Pedraforca
El camp florit de tulipes i, al fons, el Pedraforca | ACN / Nia Escolà
Redacció
24 d'abril del 2024
Actualitzat el 26 d'abril a les 11:53h

Un camp a 1.100 metres d'altitud, als peus del Pedraforca, s'ha convertit en una catifa de flora natural. Es tracta de Tulipmania, una plantació amb més de 350 varietats de tulipes ubicada al municipi de Saldes i ha esdevingut tot un fenomen turístic en una temporada habitualment de poca afluència de visitants. La propietària, Sheila Malo, explica a l'ACN que la iniciativa només té un mes de vida cada any, però tot i això, atrau milers de visitants, sobretot de l'àrea metropolitana, però també d'altres punts del país i, fins i tot, de l'estranger. "Els crida molt l'atenció que hi hagi aquest tipus de flor aquí, però la tulipa es cultiva des de fa segles a Europa", subratlla Malo. De fet, a pocs quilòmetres, existeix una altra iniciativa similar, al municipi de Capolat

Entre setmana, poden passar unes 200 persones. Una d'elles és la Mel València, d'11 anys, que el juny farà la comunió i ha volgut fer una sessió de fotografies vestida tal com anirà el dia de la festa. "Volia un camp de flors, i aquí les he trobat. Té molt color i queda molt bé. És preciós", celebra. De fet, el repte és trobar un forat per fer-se les fotos sense que hi hagi altres turistes al quadre, i això es dificulta encara més els caps de setmana, quan la xifra de visitants es duplica.

Aquest volum turístic ressalta en un poble com Saldes, on viuen unes 300 persones al llarg de l'any. Els principals beneficiats són els establiments de restauració: "Hi ha restaurants que habitualment no obren entre setmana, però ara sí que ho fan perquè saben que tindran gent que ve a veure les flors", explica l'alcaldessa, Dolors Jiménez. Aquest fet, assenyala, és important en plena temporada baixa i, alhora, encaixa amb la feina que el consistori està fent per desestacionalitzar el turisme. Però no només influeix Saldes, sinó que, de retruc, impacte en altres pobles de l'Alt Berguedà: "Volíem veure les flors, però ja que estem aquí, aprofitarem i anirem a dinar a Gósol i al Museu de Picasso", compartia Montserrat Duran,  que visitava el centre amb una setantena de veïns d'Olesa de Montserrat.

Un cop passi aquesta temporada, Tulipmania tancarà portes fins a la tardor, quan floreix la dàlia, l'altre tipus de flor que també cultiva en aquest camp. "La gent no ho coneix, però, allò sí que és un espectacle de llum i color", subratlla Malo.

Arxivat a