La Fundació la Caixa lidera des de fa més de 15 anys una lluita constant contra la pneumònia, facilitant l'accés a la vacunació per salvar la vida de milions d'infants vulnerables arreu del món
Cada 12 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Pneumònia, una data en la qual es fa present la dura realitat que molts nens i nenes de tot el món viuen cada dia. De fet, cada dia fins a 2.000 infants perden la vida a causa d’aquesta malaltia respiratòria. En certes zones del món, la pneumònia és una amenaça omnipresent per a la majoria de famílies, plantejant una situació crua per a elles. I, el més dolorós d’aquesta desoladora realitat, és que són morts que es podrien evitar. Per això, la Fundació la Caixa lluita cada dia per intentar revertir la situació que viuen tants nens i nenes.
Però, com és que sent una malaltia que es pot prevenir i tractar segueix sent un problema tan greu i estès? Doncs, factors com la contaminació de l’aire, la malnutrició, el tabaquisme i la inhalació passiva de fum confeccionen una situació propensa per l’aparició d’aquestes malalties. Per això, en països en vies de desenvolupament, on molt dels seus habitants conviuen amb algun d’aquests elements, la pneumònia colpeja amb molta més virulència que en altres espais amb unes millors condicions de vida.
El paper de la vacunació: una solució efectiva
Sense dubte, la vacuna contra la pneumònia és clau per prevenir aquesta malaltia. La lluita en la qual es va endinsar ara ja fa més de 15 anys la Fundació La Caixa, ha intentat acostar aquesta solució a cada cop més i més nens i nenes d’arreu del món. Fins al moment, més de 10 milions d’infants han pogut comptar amb l’ajuda de la Caixa i els seus socis, garantint-los unes condicions de vida fora de l’alt perill que suposa la pneumònia.
Tot i això, aquest camí la Fundació la Caixa no l’ha recorregut sola. En un primer moment, el 2008, es van aliar amb el soci privat de Gavi, the Vaccine Alliance, a Europa, creant l’Aliança per a la Vacunació Infantil, que suposava un primer pas ferm per revertir la dramàtica situació viscuda en els països en vies de desenvolupament. Així mateix, per tal d'enfortir encara més aquesta relació, també va unir-s'hi l'Institut de Salut Global de Barcelona, ISGlobral, aportant la seva llarga trajectoria en el camp de la salut materna i infantil. Aquesta organització, en l'actualitat, és membre del Board de Gavi en representació de les Organitzacions de la Societat Civil.
Més endavant, la Bill & Melinda Gates Foundation va unir forces també amb la Caixa, contribuint a multiplicar per quatre les xifres de donacions per a la vacunació infantil. Aquest esforç conjunt va portar al 2023 a canalitzar més de 8,2 milions d’euros per a Gavi, the Vaccine Alliance, que es van invertir íntegrament en la compra de 3,18 milions de dosis de la vacuna pneumocòcia per a Moçambic, permetent finançar el 100% de les despeses per vacunació des del 2018 en aquest país.
Per un futur sense pneumònia
El Dia Mundial de la Pneumònia és una crida a l’acció. És essencial tenir present la importància de garantir una vida a cada infant oferint a tots ells l’accés a les vacunes necessàries. Lluitar contra qualsevol contra aquesta malaltia no es resumeix en una qüestió de salut, és una justícia social. Tots els nens i nenes necessiten tenir al seu abast vacunes per poder comptar amb un nivell de vida bàsic. El país o zona on un infant neix no determina el dret de ningú a poder tenir accés o no a facilitats mèdiques per poder garantir unes qualitats de vides essencials per a tothom.
La feina de la Fundació la Caixa i els seus socis, amb l’ajuda de donants i empreses compromeses, és un exemple de com la unió fa la força. Cada pas fet, cada vacuna administrada, ens acosta més a un món en el qual la pneumònia no és un perill per a cap infant. És important tenir present, que tothom té dret a comptar amb una qualitat de vida mínima.