Campdevànol posa fil a l'agulla per saber el nom i cognom de les caques de gos

S'obre el termini per l'extracció de sang als animals per així tenir-ne el patró d'ADN

Publicat el 31 de gener de 2018 a les 16:44
Actualitzat el 31 de gener de 2018 a les 17:32
El ple de l'Ajuntament de Campdevànol del passat mes de desembre va aprovar per unanimitat el nou reglament de tinença d'animals del municipi. Sens dubte, la mesura estrella d'aquest document va ser la implementació de la tècnica de l'ADN per analitzar les defecacions de gossos a la via pública per, d'aquesta manera, poder sancionar els propietaris incívics que no recullen els excrements del seu animal quan surten a passejar. Aquest dijous es farà un nou pas endavant per combatre aquesta problemàtica tan estesa amb l'obertura del termini perquè els propietaris dels gossos facin l'extracció de sang al seu animal per així tenir-ne el patró d'ADN. Els amos dels gossos tindran temps per fer-ho fins al proper 30 d'abril, ja que un cop se superi aquest període serà el propietari qui n'haurà d'assumir el cost. En principi, el consistori disposa d'una partida pressupostària de 12.000 euros per afrontar aquesta despesa i el cens actual de gossos del municipi és de més de 300.

Les dades que s'extreguin dels excrements dels animals permetran saber a quin gos pertanyen les caques que es trobin als carrers i places. L'Ajuntament ha signat un conveni amb quatre veterinaris i amb l'empresa Vetgenòmics per tal d'impulsar aquesta iniciativa. A més, com s'ha comentat amb anterioritat, els costos de l'extracció de sang i patró d'ADN aniran a càrrec de l'Ajuntament sempre i quan es faci dins del termini establert. El consistori també regalarà una ampolleta d'aigua als propietaris dels animals perquè puguin diluir la orina dels gossos, com marca el reglament, per tal d'assegurar la salubritat de tots els espais públics i evitar la degradació del mobiliari urbà.

La cronologia de la lluita contra els excrements

L'Ajuntament de Campdevànol sempre ha estat molt bel·ligerant per eliminar els excrements de les places i dels carrers. Primer de tot, el consistori va fer una campanya publicitària molt agressiva amb cartells i tríptics en què sortia un nadó que es menjava una caca de gos del terra que va tenir molta repercussió. Més endavant es va crear l'heroi SAC (Súper Anti Caques), que visitava les escoles i llar d'infants fent pedagogia del què suposa tenir un gos i així transmetre un missatge del civisme als més petits. La regidora de Barris i Serveis Generals, Dolors Costa, ha reconegut que, tot i que la campanya va tenir una molt bona acceptació en general i va aconseguir remoure consciències, ''l'objectiu principal d'eliminar les caques dels carrers no es va aconseguir''. Les sancions que s'han posat a diversos propietaris d'aquest animals no han tingut massa eficàcia per la manca de recursos humans. Amb aquest nou sistema, des de l'Ajuntament creuen que finalment es podrà resoldre la problemàtica perquè les caques a partir d'ara tindran nom i cognom.
 

La campanya del nadó menjant una caca de gos del terra va remoure moltes consciències en el seu dia Foto: Jordi Remolins