Economia

Foment del Treball reclama «governs forts i pressupostos»

La patronal catalana mostra la seva preocupació per la situació política i creu que unes terceres eleccions serien “el reflex d’un fracàs” | L'Informe de conjuntura assenyala signes de desacceleració fruit de les incerteses internacionals

ARA A PORTADA

Publicat el 13 de setembre de 2016 a les 12:00
La patronal Foment del Treball ha mostrat avui la seva inquietud per la inestabilitat política i ha reclamat “governs forts que trobin solucions en lloc de buscar culpables” i “tenir pressupost” en la presentació de l’Informe de conjuntura econòmica del segon trimestre que s’ha presentat aquest dimarts. Salvador Guillermo, director d’Economia de l’organització, ha esmentat l’advertiment fet pel Fons Monetari Internacional, que alerta contra “les divisions polítiques en les economies avençades, que poden obstaculitzar els esforços fets per afrontar els desafiaments estructurals de l’economia”. Per Guillermo, “tot el que es pugui fer des de la política per millorar la situació és necessari, i la constitució d’un govern o l’aprovació de pressupostos ho són”. Ha afegit que “unes terceres eleccions no serien l’escenari desitjable. Seria el reflex d’un fracàs”.  

Valentí Pich, president de la comissió d’Economia de la patronal, s’ha queixat que “amb el bon ritme de creixement que hi ha, calen governs amb capacitat de gestió i amb les idees clares”. Pich ha recordat la crida en favor del “diàleg, la negociació i l’acord” que també ha fet de manera repetida el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. Ha defensat la necessitat d‘impulsar reformes estructurals com la revisió de la política monetària, la reducció del dèficit, les millores de la mediació i l’arbitratge, o l’agilització dels tràmits administratius.     

Ni Pich ni Guillermo han volgut posicionar-se sobre la situació a Catalunya, insistint en la necessitat de governs “que sàpiguen gestionar i tinguin les idees clares”. Pich sí que ha remarcat que “fóra bo que hi hagués tranquil·litat”. 

Senyals de desacceleració 

Els principals indicadors de l’economia catalana mostren un escenari més positiu que els de l’economia espanyola, en un context de desacceleració de l’economia provocada per les incerteses en el context internacional. És una de les conclusions que presenta l’Informe de conjuntura econòmica de la patronal Foment del Treball, presentat aquest dimarts. La situació generada pel Brexit, la crisi que pateixen els països emergents, el relatiu fre en el ritme de les economies més avençades, entre d’altres, expliquen aquesta relativa desacceleració.

El creixement de l’economia a l’Estat espanyol en el segon trimestre ha estat del 0,8%, però presenta també certa desacceleració. El PIB català s’ha mantingut amb un augment del 0,8% en taxa intertrimestral en el segon trimestre, igual que el de l’economia espanyola, i un creixement interanual situat en el 3,5%, tres dècimes superior al de l’Estat, que està en el 3,2%. 

Pel que fa a l’ocupació, continua creixent, tot i que de manera més moderada. En el cas de Catalunya, en el segon trimestre l’atur es va reduir més intensament que en el conjunt de l’Estat. A Catalunya es va reduir en un 16,87% enfront l’11,2% a l’Estat. L’ocupació creix a Espanya en termes interanuals però de manera més suau (del 3,3% al 2,43%) mentre que a Catalunya passa del 3,5% al 3,46%. En la comunitat de Madrid, creix tan sols un 0,81%.