Però què demanava exactament aquesta moció? Doncs bàsicament, la CUP posa de manifest que, en els darrers temps, degut a l'enderroc d'edificis han aparegut nous espais públics al centre de la vila en forma de plaça. Aquest fet ha provocat que els cupaires ho vegin com una oportunitat perquè la ciutadania pugui involucrar-se en la construcció del Ripoll del futur i decideixi, a través d'un procés participatiu, què s'hi ha de fer en aquests nous espais que sorgeixin al municipi. Per aconseguir això, la formació de l'esquerra independentista creu que s'ha de canviar la mentalitat de les persones perquè cada cop s'impliquin més en la presa de decisions i es pugui formar un teixit associatiu fort que no limiti el seu paper a votar cada quatre anys a les eleccions municipals.
Per la revitalització de les places i els carrers del poble i, més concretament, les del casc antic, la CUP ha proposat establir un protocol d'actuació que s'activi cada vegada que aparegui un nou espai públic a la vila o quan es vulgui fer un canvi significatiu en espais ja existents. En aquest segon supòsit, s'entendrà com un ''canvi significatiu'' qualsevol actuació que requereixi una inversió per sobre de 12.000 euros, que tingui una afectació superior a 20 metres quadrats i que comporti un canvi d'usos.

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, ha tornat a portar la mateixa moció que el mes passat però totalment refeta Foto: Isaac Muntadas
El mecanisme principal del protocol d'actuació seria la convocatòria d'una audiència pública oberta a tota la ciutadania que s'anunciarà a través de la pàgina web municipal i de tots els espais físics de què disposi l'Ajuntament; així com també mitjançant els canals de publicitat que es considerin adequats. En tots els casos, l'audiència pública tindria una part informativa o expositiva que seria responsabilitat de la regidoria corresponent i una part de participació ciutadana -un tècnic de participació seria l'encarregat de dinamitzar la participació entre els veïns-.
Pel què fa els espais de nova creació, el consistori hauria d'informar als ciutadans de què existeix aquest espai i de quines són les possibilitats que s'hi poden dur a terme. Llavors, els veïns de la vila, a través d'un debat participatiu en l'audiència pública, haurien de plantejar i escollir l'opció més idònia de les diverses opcions. En canvi, pel què fa referència als espais ja existents, l'Ajuntament podria optar per dur a la pràctica aquest mateix procediment o exposar una proposta pròpia a la ciutadania que seria sotmesa a debat amb preguntes i suggeriments per la part participativa de l'audiència pública. Finalment, aquesta moció també demanava que el consistori es comprometés a engegar un procés participatiu més complex -amb presentació de propostes, tallers participatius i votacions públiques- per aquells casos que resultin ser extraordinaris per la seva rellevància o perquè suscitin un debat ciutadà més intens.
Llagostera ha estat l'encarregat de defensar aquesta moció dient que, en aquesta ocasió, està més ''acotada'' i és ''més clara''. L'edil cupaire ha apuntat que si la moció tirava endavant serviria perquè les gestions dutes a terme per l'Ajuntament fossin més ''transparents'' i els projectes estiguessin més ''legitimats''. ''S'ha d'acostar el govern a la ciutadania i a la inversa i trencar la fredor i la barrera que hi ha perquè la interacció sigui més àgil'', ha assenyalat.

L'edifici del carrer del Prat abans de ser enderrocat Foto: Google Maps
Ok a la participació, no a la moció
L'equip de govern del PDeCAT-DC veu amb bons ulls la participació ciutadana però no ha comprat la moció de Llagostera. El regidor i cap de l'àrea de serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, ha apuntat que, tot i estar plenament d'acord en alguns punts, ''entenem que la moció barreja moltes coses''. En primer lloc, Colomer ha recordat que aquesta moció diu que Ripoll ha de disposar d'un teixit associatiu fort i una ciutadania més implicada. ''Estem oberts a rebre propostes per aconseguir-ho'', ha replicat.
El regidor demòcrata també ha indicat que, en els darrers temps, només s'ha produït l'enderroc d'un edifici al casc antic i; per tant, de moment la moció només serviria per aquest cas. A més, ha detallat que quan es produeixen enderrocs és pel mal estat de l'edifici, la perillositat que comporta o les afectacions que genera en el POUM. De fet, Colomer ha esgrimit a Llagostera que cada cop que es toca el casc antic de Ripoll sorgeixen problemes perquè a l'hora de fer obres s'hi troben restes de la muralla o altres vestigis històrics. ''Qualsevol moviment puja de l'ordre d'entre 70.000 a 90.000 euros'', ha assenyalat.
Per altra banda, Colomer ha dit que s'hauria de consultar gairebé tot a la ciutadania ja que ha explicat que un simple joc de mainada en una plaça ja sobrepassa la xifra de 12.000 euros. ''El marge de maniobra és ínfim'', s'ha queixat. Per últim, el regidor del PDeCAT-DC ha subratllat que, a la majoria de places de la vila, s'hi fan activitats i que van evolucionant segons les demandes de la gent. ''No hi ha cap plaça que estigui igual que el primer dia'', ha sentenciat.

El regidor del PDeCAT-DC, Joaquim Colomer, ha explicat que ja hi ha una eina de participació ciutadana i que no cal crear-ne més Foto: Isaac Muntadas
L'oposició, a favor de la moció
Tan ERC com Fem Ripoll-CP han votat a favor de la moció. El portaveu dels republicans, Roger Bosch, ha assenyalat que totes aquelles propostes que fomentin la participació ciutadana són benvingudes i no hi posarien pals a les rodes. Bosch ha recordat que, tot i que existeix un nou marc de participació a la vila, es pot reformular i enriquir per millorar-lo. A més, el regidor d'ERC ha demanat a l'equip de govern que quan s'hagi de tornar a fer un procés participatiu es tinguin molt clares les delimitacions del poble per barris i sectors per no generar conflictes. ''Això ara mateix no està definit'', ha reblat.
Colomer s'ha mostrat força d'acord amb l'argumentació de Bosch però ha volgut insistir-li en què ja existeix una eina de participació i no cal anar generant subeines de participació. ''És millor marcar uns paràmetres més definits en el procés participatiu actual i no generar nous processos perquè hi haurà un moment que seran un destorb i no un afavoriment'', ha assenyalat. Precisament, la regidora de Barris, Fina Guix, també s'ha referit a què Ripoll ha elaborat per primer cop uns pressupostos participatius, els quals no existien fins aquest 2018. D'altra banda, com ja va dir en l'anterior ple, Guix ha recordat que hi ha entitats veïnals, culturals, socials i esportives que fan activitats a les places i que contribueixen a proposar i queixar-se de certes coses per millorar Ripoll.