El Ripollès estrenarà un espai d'assessorament energètic

Una dels projectes estrella és la denominada comptabilitat energètica per intentar reduir les factures municipals en aquest camp el 5-10%

Publicat el 06 d’octubre de 2010 a les 16:05

Sessió del projecte Eureners 2 a Lizarra. Foto: CCR

El Ripollès podria tenir abans d'acabar l'any un espai d'assessorament energètic, el denominat Punt d'Infoenergia. L'ens, que funcionarà en el marc de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, treballarà per donar suport a ens públics i privats en aspectes relacionats amb l'eficiència energètica i les energies renovables. Amb fons del projecte Leader i de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) comptarà amb la col·laboració del Consell Comarcal i del Consorci Ripollès Desenvolupament.

Albert Puigvert, gerent de l'Associació Leader Ges, explica que una dels projectes prioritaris és treballar en la denominada comptabilitat energètica. “Cal saber als equipaments públics què, com i on s'està consumint”. Aquesta diagnosi pot permetre detectar on es pot estalviar energia i, a més, revisar les contractacions amb les diverses companyies. “Hi ha molt potencial d'estalvi” explica i recorda que a Osona -d'on s'ha pres el model- els ajuntaments han pogut reduir les factures entre el 5 i el 10%.

A banda es preveu treballar en l'assessorament d'aquells particulars o públics que vulguin instal·lar energia renovable així com promocionar la biomassa conjuntament amb el CEINR.

La creació del Punt d'Infoenergia seria la culminació delo projecte Eureners 2 al qual hi ha participat durant dos anys l'Associació Leader Ges Bisaura. El projecte, de sensibilització energètica en zones rurals, es tancarà oficialment els propers dies 13 i 14 d’octubre a Ripoll. En aquesta sessió de tancament i assistiran membres de tots els territoris cooperants: Nafarroa, Múrcia, Cazorla, Castella la Manxa i el mateix Ripollès Ges Bisaura.

Abans, els representants ripollesos van participar a la penúltima sessió a Lizarra (Nafarroa) els passats 30 de setembre i 1 d'octubre. En el marc de les jornades es van realitzar dues visites tècniques a la vall d'Ultzama: la primera va ser a una planta de biogàs alimentada amb purins bovins, i la segona a uns equipaments públics ubicats a la mateixa plaça i que escalfen l’aigua amb calderes de biomassa.