El SEM presenta a Ripoll les últimes estratègies per tractar la hipotèrmia

Publicat el 06 de febrer de 2013 a les 18:03
La jornada del SEM ha despertat molt interès. Foto: Hospital de Campdevànol

Les últimes estratègies per tractar la hipotèrmia han centrat una jornada celebrada aquest dimecres a la Fundació Eduard Soler organitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’Hospital de Campdevànol. L'esdeveniment, que s'ha celebrat en l'inici del que podria ser el període més fred d'aquest hivern, ha estat coordinat pels equips de la base SEM de Campdevànol amb el suport de la direcció territorial del SEM a Girona.

“Hipotèrmia: problema o solució?” ha aplegat 150 professionals de salut que han pogut debatre com s'ha d'abordar el rescat i l’atenció del malalt amb hipotèrmia accidental. En aquest sentit, s’ha revisat una experiència viscuda al Puigmal l’any 2009, així com els rescats en allaus i algunes estratègies d’actuació en situacions d’emergència.

Per altra banda, s’ha tractat la hipotèrmia com a solució per a determinades situacions. Concretament, en casos d’aturada cardiorespiratòria s’ha demostrat que la inducció a la hipotèrmia minimitza les possibles seqüeles neurològiques de l’afectat. A mesura que els minuts passen, sense la recuperació del batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible. Aquest dany cerebral es pot disminuir amb hipotèrmia, és a dir, abaixant la temperatura del cos del pacient que ha patit l’aturada cardíaca.

L’acte ha comptat, entre d’altres, amb la participació d’experts de l’Hospital de Campdevànol i de la Base SEM d’aquesta localitat, i amb l’assistència de Jordi Munell, alcalde de Ripoll, del doctor Jaume Heredia, director territorial del SEM a Girona, de Jaume Vilarrasa, president del Patronat de l’Hospital de Campdevànol, i del doctor Joan Grané, gerent de l’Hospital.