Més canvis a la plaça Gran de Ripoll

L'equip de govern planteja modificar l'accés a un garatge per evitar que els cotxes aparquin malament | L'oposició adverteix que pot "obrir la caixa dels trons"

Arnau Urgell
27 de juny del 2013
Plaça Gran de Ripoll.
Plaça Gran de Ripoll. | Arnau Urgell
L'Ajuntament de Ripoll planteja una nova modificació a la plaça Gran. Foto: Arnau Urgell

Nova modificació a la vista a la plaça Gran de Ripoll. L'equip de govern planteja modificar l'accés a un garatge que hi ha a tocar del Cafè Canaules per evitar que els cotxes mal aparcats hi bloquegin l'accés. Tant el PSC, que va destapar el projecte preguntant al ple, com ERC van alertar que la modificació podia “obrir la caixa dels trons” a altres reclamacions de veïns de la zona.

El garatge de la plaça Gran, amb 18 places, és un dels més importants del Barri Vell. S'hi accedeix girant a la dreta quan s'accedeix a la plaça des del carrer del Prat. “La facilitat del gir fa que els cotxes hi estacionin amb total impunitat” assegura el regidor Xavier Cima. En aquest sentit, l'alcalde Jordi Munell va assegurar que de manera contínua els veïns afectats truquen a la Policia Local o a ell mateix perquè no poden entrar ni sortir de l'aparcament.

La solució que planteja l'equip de govern és traslladar l'accés a tocar de la farmàcia, més a prop de la sortida de la plaça Gran cap als ponts de l'Arquet i Macià Bonaplata. “El gir és més complicat i això podria evitar els estacionaments irregulars” afirma Cima. De moment, s'han posat senyals provisionals per recordar que està prohibit aparcar.

L'oposició recela del canvi

En general, l'oposició recela de la nova proposta. Jaume Camps, regidor socialista que va demanar explicacions sobre una reunió entre Ajuntament i veïns, va alertar que tot plegat podria fer aflorar noves sol·licituds i va recordar que “ningú va fer al·legacions a l'aprovació inicial”. El republicà Ramon Serra, per la seva banda, va demanar un “debat general” perquè “solucionar la qüestió d'un veí en podia acabar afectant un altre”.

Nova modificació d'una obra del 2009

El canvi de l'accés al garatge no és la primera modificació des de la remodelació de la plaça Gran que es va estrenar l'abril de 2009. L'any passat, per exemple, es va asfaltar el tram reservat als vehicles entre el carrer Prat i el pont de Macià Bonaplata. Anteriorment, ja s'havien substituït els ferros de terra, uns passamans per delimitar l'espai per on passen els cotxes, per unes pilones convencionals. L'equip de govern va assegurar que deixava per més endavant l'eliminació de les pedres blanques dels escocells, la reducció a la mínima expressió del forat a l'entorn dels arbres i el recobriment amb fusta dels bancs de ferro.

La plaça Gran, una de les obres estrella de la Llei de barris, no ha estat mai exempta de polèmica. Mentre per una banda va rebre un premi d'arquitectura internacional, per una altra l'actual equip de govern va arribar a anunciar que es plantejava denunciar els arquitectes o els constructors per les contínues reparacions que s'havien de fer –finalment no hi ha constància que hagi iniciat cap procediment judicial-.