Núria López: «Si no fem un pas la història ens passarà per sobre»

L'exalcaldessa de Campdevànol, després de deixar el PSC, advoca perquè els socialistes catalanistes creïn una formació | Aposta per una alternativa d'esquerres a les municipals

Arnau Urgell
01 d'abril de 2014
Núria López, en una imatge d'arxiu
Núria López, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Núria López, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

Núria López, exalcaldessa i actual portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Campdevànol, ha decidit estripar finalment el carnet del PSC. En aquesta breu entrevista n'explica les raons i aborda el futur dels socialistes catalanistes que considera que han d'estar representats amb una nova formació. A més, reivindica la necessitat que les esquerres del Ripollès trobin punts comú de cara a les municipals tot i que explica que fins ara tot just s'ha produït una presa de contacte.

- L'acord per facilitar la implantació de BCN World entre CiU i PSC ha estat la gota que ha fet vessar el got. Per què?

- Sí, més enllà dels temes nacionals hi ha una sèrie de qüestions que el PSC planteja molt malament en relació a les polítiques econòmiques i de desenvolupament. Jo no aguanto més, no vull formar part d'un col·lectiu que facilita les bonificacions fiscals a grans empreses com aquesta i no fa res pels autònoms i els treballadors. Si m'han de fer triar, jo sempre estaré amb la gent del carrer.

- La sensació és que el fet de deixar el partit era una decisió que s'havia d'acabar produint...

- Es veia a venir perquè la incomoditat venia de molt enrere. Els processos de primàries que ha acabat fent el partit m'han provocat vergonya aliena. Tocava fer-ne per escollir el candidat a les eleccions al Parlament –ens van dir que no hi havia temps- i en canvi ara s'han pogut organitzar en dues setmanes per les europees. També em sobta escoltar les intervencions del portaveu del partit –en referència a Maurici Lucena- i veure com sovint falta al respecte. Evidentment, tampoc puc entendre com es tracta als tres diputats crítics que se'ls té castigats al Parlament.

- Vostè continuarà a l'Ajuntament? La seva baixa afectarà al grup municipal?

- Evidentment que continuaré a l'Ajuntament. Ja en el darrer ple vam demanar que a les diverses comunicacions se'ns dirigeixi com a “grup municipal socialista”, sense cap vinculació amb les sigles del partit.

- La seva baixa n'arrossegarà altres a Campdevànol o a la resta de la comarca?

- Es tracta d'una decisió individual totalment personal. Jo havia treballat molt pel partit i, sobretot, per canviar-ne el rumb. Ho vaig comentar als companys i em van aplaudir. De fet, ja s'havien produït baixes abans de la meva. La veritat és que em sento acompanyada.

- Vostè va assistir a l'assemblea de socialistes crítics celebrada fa deu dies a les Cotxeres de Sants. Es veu en un nou partit d'esquerres catalanista?

- La gent que és crítica i que té rellevància seria significatiu que fes un pas per ajudar-nos a sentir-nos representats. Ens agradaria sentir el seu discurs públicament i, personalment, em va semblar molt poc el què va passar a les Cotxeres. Tinc la sensació que tot està molt verd i que o bé es fa un pas o els esdeveniments històrics ens passaran per sobre. Comencem a estar en temps de descompte. Hi ha molts socialistes que defensem el dret a decidir de manera clara que voldríem sentir-nos representats.

- Vostè també és una de les impulsores del col·lectiu Socialisme, Catalunya, Democràcia. Toni Comín, la cara més visible, s'ha acostat molt a ERC...

- A mi no m'estranya que ERC vulgui fitxar Toni Comín si realment volen fer un gir cap a l'esquerra. En part ho visc amb neguit... si hi hagués un espai on pogués ser socialista ja hi seria. Tanmateix, també cal dir que hem participa en espais comuns amb ICV com l'“Ara és demà”. En definitiva, cal poder plantejar l'alternativa a l'actual govern de dretes i segurament és necessari un espai propi pels socialistes catalanistes. Això sí, la decisió s'ha de prendre aviat.

- Fa setmanes que al Ripollès hi ha contactes amb ICV i, fins i tot, amb la CUP de cara a les municipals. Com afronten aquests comicis?

- Nosaltres estem disposats a parlar amb tothom. De moment només hi hagut una presa de contacte per veure si poden haver-hi elements mínim d'acord. Si això s'acaba confirmant, ja es veurà quina fórmula pot tirar endavant. L'objectiu és crear una alternativa als governs de dreta de CiU a la comarca que els darrers tres anys han viscut de renda dels projectes que havíem impulsat.