Els representants de les diferents administracions han confirmat avui que donaran suport a aquest projecte "ambiciós", que representarà el major equipament patrimonial de les arts del circ de tot el continent europeu. Per la seva banda, els promotors del museu han assegurat que, un cop l'equipament estigui inaugurat, "seran totalment autosuficients" a nivell econòmic.
El nou equipament cultural, el Circusland, té previst obrir portes d'aquí a un any amb la reunificació de dos edificis de tres plantes on hi havia hagut l'antiga abadia benedictina de Sant Pere. Es tracta de l'edifici dels Claustres i del conegut com Cal Coro, on actualment hi ha el museu de miniatures (tancarà a finals de setembre) . Antigament, aquest últim havia acollit part d'una fàbrica tèxtil. I l'altra, fa uns anys s'havia usat com a casa de colònies.
El projecte, que es desenvoluparà per fases, inclou la restauració i adequació dels dos edificis. El promotor i president de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, ha avançat que en la primera fase s'obrirà un 80% de l'exposició permanent. Les altres fases no tenen calendari perquè dependran de la disponibilitat econòmica.
Fina Surina, primera tinent d'alcalde en funcions de Besalú, ha destacat que "Besalú sempre s'ha apostat de forma clara per la cultura, i per això, l'Ajuntament se suma ara en la col·laboració a aquest projecte juntament amb les altres administracions properes, com són la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya".
.jpg)
Presentació de la iniciativa. Foto: Comedia
Pere Vila, delegat territorial del Govern a Girona, ha subratllat la implicació de la Generalitat de Catalunya perquè aquest projecte internacional de difusió de les arts del circ sigui finalment a comarques gironines i ha indicat que "amb la solidesa que presenta el projecte, no podem deixar escapar la voluntat de col·laborar".
El nou pol patrimonial permetrà, finalment, fer públics i accessibles els fons de Circus Arts Foundation: una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món, on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d'història d'aquest màgic espectacle. Entre els tresors de la fundació, destaca el circ miniatura més gran del món, l'arxiu de cartells de gran format del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia circense, la biblioteca, l'arxiu de gravats antics, l'arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets dels fotògrafs Álvaro Villar, Josep Vinyes o Alberto Oller.