La Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la proposta de CiU per a la creació d’una xarxa de calls a Catalunya. Glòria Renom, diputada de CiU al Parlament de Catalunya, ha assenyalat que “fins ara no s’ha dut a terme cap estudi aprofundit de tots els calls, i ni tan sols se n’ha arribat a fer cap inventari exhaustiu que inclogui totes les poblacions que tenen algun vestigi jueu”. En aquest sentit, la diputada de CiU ha qualificat de “fonamentals tant les grans ciutats com Barcelona, Girona, Reus, Tortosa o Besalú, com els pobles petits com Vilajuïga, Matajudaica o Falset, entre d’altres”.
Renom ha destacat que l’existència de nombrosos calls dispersos per tot el territori fa necessari un programa per crear una xarxa “que permeti l’elaboració d’una història del judaisme català ben documentada i de gran abast”. Aquesta xarxa seria “el punt de partença per realitzar estudis que permetrien una visió global del judaisme català”.
La iniciativa de CiU aprovada consta de cinc punts i insta a la creació d’una xarxa de calls arreu de Catalunya “que sigui oberta a totes les poblacions on hi va haver presencia jueva i que vulguin participar en l’estudi i divulgació del seu passat jueu”. En segon lloc, es demana “crear una base de dades a partir de l’estudi coordinat dels arxius d’arreu del territori” i “la creació de les rutes culturals de la xarxa de calls”.
També es proposa utilitzar les noves tecnologies “per recrear els antics calls i accedir a la documentació dels arxius digitalment per tal de fer arribar una informació sempre actualitzada, acurada i atractiva a un turisme de nivell”.
Finalment, la proposta de resolució de CiU demana “considerar la possibilitat d’impartir aquesta temàtica a les escoles i als instituts mitjançant la introducció del judaisme català en els programes d’història de Catalunya i que aquest coneixement afavoreixi l’obertura i l’establiment de llaços culturals i també empresarials, entre d’altres”.
La singularitat del judaisme català
El judaisme català va ser present en els territoris de llengua catalana per un període de més de 600 anys i va desenvolupar una pròspera cultura pròpia amb una extensa producció literària, religiosa, filosòfica i científica.
Glòria Renom ha remarcat que “aquest judaisme que es va desenvolupar a casa nostra és d’una originalitat tan destacada que alguns estudiosos el qualifiquen d’únic”. A més, “es va desenvolupar a l’interior de les nostres ciutats i viles sota una organització política, administrativa i econòmica amb uns trets característics propis i per això aquest espai rep el nom de “call””.
La Generalitat crearà una xarxa de calls jueus
Besalú és un dels municipis que se’n beneficiarà
ARA A PORTADA
Publicat el 17 d’octubre de 2013 a les 12:38
Et pot interessar
-
Cultura Olot reclama a Educació que revisi l’adscripció i la zonificació escolar de la ciutat
-
Cultura El Sismògraf 2025 balla sota la pluja en l'edició més participativa
-
Cultura «El tren d’Olot desaparegut» i «4 estacions i 1 ramat», els llibres garrotxins més venuts per Sant Jordi
-
Cultura GALERIA | Sant Jordi 2025 a Olot
-
Cultura La garrotxina Carla Simón, Creu de Sant Jordi 2025
-
Cultura Un incendi afecta cinc naus del polígon de la Canya a Olot