El Rei de la festa

Torna el tradicional tortell de Reis, que no s'arronsa davant la crisi.

Publicat el 06 de gener de 2010 a les 07:29
|Els propietaris del Forn Sant Antoni de Vic, amb un tortell a la mà. Adrià Costa|
S'acaben les festes amb gust dolç. El tortell de Reis posarà com sempre el punt i final a les festes de Nadal. A més, el tradicional pastís no perd pistonada malgrat la crisi. Els gremis de pastissers de Catalunya preveuen vendre 850.000 tortells de Reis, xifra similar a l'any passat.

Segons el mestre pastisser de Vic Francesc López, de la pastisseria Sant Antoni, el tortell estrella continua sent el farcit de massapà i amb fruita confitada per sobre. La demanda, però, fa que cada any se'n produeixin més d'altres tipus de farcits, sobretot de nata, trufa i crema.

Pel que fa al preu, oscil·len entre els 10 i els 40 euros, depenent de la mida del tortell -el quilo ronda els 20 euros. Segons el president del gremi de pastissers de Barcelona, Joan Turull, una família es gastarà un mínim d'entre 15 i 25 euros en el tortell de Reis.

La recomanació d'en Francesc, que ens ensenya com s'elabora un tortell, és acompanyar-lo amb una copa de cava. I la tradició és inamovible: "Qui trobi la sorpresa serà coronat Rei i qui trobi la fava pagarà el tortell".