Tomàs va donar les darreres dades de difusió de premsa escrita a nivell estatal i català on es constata una important davallada en la difusió de les principals capçaleres, en alguns casos amb pèrdues d’un 30 o 40 % en la difusió diària en els darrers cinc anys. A la vegada, augmenten els lectors de premsa digital, fins i tot la que té continguts de pagament com ara el diario.es.
Va manifestar que la qualitat s’ha de pagar i no es pot esperar d’un mitja de difusió gratuït rigor i qualitat en la informació. La pèrdua de credibilitat i de prestigi acostuma a ser conseqüència de la manca de solvència i independència econòmica dels mitjans quan han de dependre dels crèdits de la banca, la publicitat institucional o de grans corporacions per quadrar el seu balanç econòmic. Al periodisme, més que objectivitat, se li ha de demanar honestedat i rigor en el tractament de la informació i l’opinió.
En el futur, pensa que hi haurà dos models de negoci en el periodisme, que serà bàsicament digital: un primer, el dels mitjans que buscaran la immediatesa i augmentar la seva audiència a qualsevol preu. Aquests seran esclaus dels clics dels lectors i de les xarxes socials, exposats a replicar notícies falses o informacions poc rigoroses; i un segon, el periodisme que intenti donar valor afegit a la informació, basat en la confiança d’un grup fidel de lectors que estiguin disposats a pagar per un contingut diferenciat. La xerrada va acabar amb un interessant debat amb el públic.
Per altra part, aquest pròxim divendres, 15 de febrer, a les 7 a l’Orfeó, el PEHOC organitza una xerrada amb Agustí Alcoberro sobre Els exilis en la història. Dels 80 anys de la Retirada a l’actualitat.

Cartell de la conferència d'Agustí Alcoberro. Foto: PEHOC.