​Contenció sense afectació: Junts i ERC presenten els pressupostos d'Olot 2024

S'han pressupostat més 40 milions d'euros que contemplen retallades en la majoria d'àrees i la piscina municipal coberta com a principal inversió

24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:08h
Un any més, l'Ajuntament d'Olot s'ha vist obligat a contenir-se davant el context local i global que vivim. El cost de l'energia, l'augment dels sou dels treballadors públics d'un mínim del 2,5%, un IPC desbocat superior al 3% i, sobretot, una ciutadania castigada per pràcticament els mateixos factors que pateixen les institucions, han estat els elements que han fet que l'Ajuntament d'Olot presenti un pressupost numèricament idèntic al del 2023.

El pressupost consolidat d'Olot per al 2024 se situarà als 44,1 milions d'euros, tan sols un 1% més elevat que l'any passat. Això, principalment, és perquè l'equip de govern ha procurat apujar al mínim els impostos i només ho ha fet de manera notòria amb la taxa d'escombraries (15%). De retruc, però, aquesta voluntat ha provocat que s'hagi de dur a terme una contenció en els números municipals i la seva despesa ordinària.

Si es deixa de recaptar, s'ha de deixar de gastar. I, per tant, gairebé totes les àrees municipals han hagut de fer un exercici d'austeritat sense deixar enrere cap projecte, tal com explica l'alcalde d'Olot, Pep Berga: "Comptem amb menys recursos a la majoria de partides, però el que esperem és que els ciutadans no ho notin. No es visualitzarà de cap manera l'esforç que hi ha hagut d'haver de mirar partida per partida per veure d'on podíem estalviar 1.000 o 1.500 euros. Al final és amb moltes miques que arribes en aquesta contenció que aquest any era necessària".

Una de les àrees que, per exemple, es veurà afectada per la contenció és la Promoció Econòmica. "Mantenim tots els esdeveniments de la ciutat i l'activitat no es veurà afectada. Es faran totes les fires, però amb menys recursos que altres anys. Això ens obligarà a retocar alguna programació o a no fer tanta difusió", explica el regidor de Promoció Econòmica d'Olot, Estanis Vayreda.
 

Uns pressupostos que garanteixen "que Olot avanci"

Aquest treball d'austeritat, però, no deixa de banda que es continuïn garantint els serveis bàsics de la ciutat i les inversions necessàries, segons el regidor d'Hisenda, Agustí Arbós: "Estem davant un pressupost que garanteix que Olot avanci i funcioni. Són uns bons pressupostos i ho són de manera realista amb l'empenta i capacitat necessària per continuar millorant la ciutat".
 

Aquest dimarts a la tarda, membres de l'equip de govern d'ERC i Junts han presentat el pressupost Foto: Pau Masó


En aquest sentit, tot i la contenció, els comptes segueixen amb el milió d'euros per a millorar les instal·lacions educatives de la ciutat, gairebé dos milions per a dinamitzar l'activitat econòmica al centre de la ciutat o un milió per a les activitats que organitzen les diverses entitats olotines, 750.000 euros d'actuació a barris o 80.000 euros per a projectes de transició energètica.
 

Inversions: piscina coberta, carril bici a Riudaura i Nucli Antic

L'Ajuntament d'Olot té previst, de moment, invertir 3,5 milions d'euros en inversions de cara al 2024. La quantitat és provisional, ja que s'espera que s'hi inclogui el milió que enguany estava pressupostat per a la remodelació del barri de Montolivet i que aquest 2023 encara no s'ha executat. De totes maneres, el 2024 no arribarà als sis milions d'inversió que es van pressupostar per aquest any 2023 (els quals no s'han executat al 100%).

A falta de la inversió al barri de Montolivet, sobre paper la partida més important del capítol és la piscina municipal coberta. El consistori ha previst 700.000 euros per a l'inici de les obres (una quantitat que també estava pressupostada per aquest any i que, finalment, no s'ha executat). També hi haurà més de 270.000 per a la instal·lació d'una caldera de biomassa a la nova piscina, 263.000 per a noves fases de la reforma de la Residència Sant Jaume, 140.000 euros per al PIAM del Nucli Antic i del barri de Sant Miquel, respectivament; i 500.000 euros per a la compra de patrimoni i regeneració del Nucli Antic. En el capítol d'inversió també hi destaquen els 456.000 euros per a la construcció d'un nou carril bici entre Olot i Riudaura.

Totes aquestes inversions està previst que s'aprovin el pròxim dijous al ple municipal. Els pressupostos per al 2024 es posaran a debat durant la sessió municipal, igual que les ordenances fiscals per al 2024. La seva aprovació està garantida gràcies a la majoria de l'equip de govern format per Junts i ERC. Tot i això, està previst que, per primera vegada en anys, més d'un grup de l'oposició doni suport als documents o no hi voti en contra.