Bosco Plans –en nom d'Olot es Mou, Salvem les Valls, ATAAC, CNT Olot i CCOO- ha defensat la moció que es resumeix en aquests punts:
- Que no es prorrogui l’actual concessió del transport públic d’Olot quan aquesta s’exhaureixi l’any 2025.
- Que es redacti, per part dels equips tècnics i econòmics de l’Ajuntament, un informe detallat d’avaluació del servei prestat i dels beneficis i perjudicis per a l’administració i els usuaris, tant a nivell tècnic com econòmic, durant el període de vigència de la concessió de TPO.
- Que s’elabori un estudi sobre la viabilitat tècnica i econòmica del servei de transport públic d’Olot que contingui, com a mínim, la següent informació:
- Costos del contracte externalitat. o Estudi comparatiu de què hagués costat la gestió publica. o Avaluació dels beneficis socials de l’externalització. o Comptabilització del benefici empresarial.
- Valoració de la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica de la seva municipalització. o Estat de la flota, consum actual i possibilitat de millorar el mateix.
- Valoració de possibles subencions per treballadors de poligons industrials per incentivar el us del transport public municipal.
- Que l’informe i l’estudi estiguin a disposició dels diferents grups municipals en un termini màxim de 6 mesos a comptar a partir d’avui.
- Que es convoqui posteriorment un ple extraordinari abans d’acabar aquest any en virtut de l’article 24 del Reglament Orgànic Municipal (ROM), ja sigui a través d’una convocatòria de l’alcalde (art. 24.2) o bé a través de la petició per escrit i signada d’una quarta part dels regidors quinze dies hàbils després que sigui sol·licitada (art. 24.3), en què es tracti com a únic punt de l’ordre del dia la remunicipalització del servei de transport públic d’Olot. Per aquest ple, els diferents grups municipals disposaran, tal i com també disposa l’article 24.3 del ROM, de la documentació que va generar la Comissió Informativa Específica, així com l’informe detallat d’avaluació del servei prestat i l’estudi sobre la viabilitat tècnica i econòmica del servei de TPO.
Arbós també ha defensat que, més enllà que la moció és molt "ideologitzada", el servei de transport a Olot ja és municipal, per bé que es fa a través d'una concessió. La renovació de l'acord amb Teisa, que s'ha de produir l'any 2025, sí que serà motiu de noves necessitats d'acord amb l'emergència climàtica i la crisi energètica.
El regidor de Junts ha recordat que Olot té més superfície i més densitat de població que altres poblacions amb més habitants (com Figueres o Badalona, per exemple). Els costos mínims, grosso modo, per a la municipalització del TPO suposarien una despesa de 500.000 euros pel cap baix, unes oficines, personal, nous vehicles, garatges, punts de càrrega de combustible propis, etc., que un municipi com Olot a hores d'ara nopot assumir.
"La concessió, amb millores, és més viable, com ho és actualment el servei de TPO", ha conclós Agusti Arbós.