L'Ajuntament d'Olot aprova els pressupostos de 2021 amb l'únic vot de l'equip de govern de JxCat

Amb les noves ordenances fiscals congelades, disposarà de 37,6 milions d'euros consolidats, un 6,44% menys que els d'enguany, per a donar resposta als reptes generats per la pandèmia

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant la celebració del ple telemàtic d'avui.
El batlle d'Olot, Pep Berga, durant la celebració del ple telemàtic d'avui. | XBC.
29 d'octubre de 2020, 20:55
Actualitzat: 21:11h
L’Ajuntament d’Olot porta  ha aprovat pocs minuts abans de les nou del vespre d'aquest dijous, 29 d'octubre, el pressupost municipal de 2021, que ha estat elaborat en un context d’incertesa marcat per la Covid. El pressupost consolidat de l’Ajuntament per a l’any vinent puja a 37.670.785,30 euros, el que representa una disminució de 243.810,18 euros (6,44%) en relació al 2020.

Durant el debat polític posterior a la presentació, tots els grups han coincidit que es tractava d'uns pressupostos continuistes i sense ambició. a l'hora final de la votació, l'equip de govern de JXCat ha fet servir la majoria absoluta de què disposa per a tuirar-los endavant, mentre el PSC i la CUP hi han votat en contra.

Tot i que el ple continua (amb el pla de subvencions i diverses mocions), vegem quin són els objectius marcat per l'equip de govern amb aquests nous pressupostos:

• En primer lloc, ser un instrument amb el que es pugui fer front als reptes generats per la crisi sanitària de la Covid-19. En concret a donar resposta a dos aspectes principals: d’una banda, la recuperació social perquè cap família es quedi enrere amb un increment de les partides destinades a les àrees d’Educació i Serveis Socials. I de l’altra, la recuperació econòmica per tal que la ciutat pugui continuar avançant gràcies a projectes impulsats per l’Oficina per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació.  
• En segon lloc, realitzar les inversions necessàries a la ciutat que permetin injectar els recursos necessaris a l’economia local i generin, alhora, un impacte econòmic i social als ciutadans.  
• En tercer lloc, avançar en la planificació de noves infraestructures i serveis.
 
La presentació ha anat a càrrec, a la Sala Gussinyé, de Montserrat Torras, regidora d'Hisenda; del batlle, Pep Berga; i, d'Estanis Vayreda, primer tinent de batlle de l'Ajuntament.

Del pressupost de 2021, les principals àrees que es reforcen són:  
 
Educació. Per a l’any que ve l’aportació inicial serà de 1.987.074 euros, el que representa un augment de 128.273 euros (un 7% més) que l’exercici actual. Un  increment que reforça el compromís que l’Ajuntament d’Olot ha fet aquests últims anys en temes educatius: a l’any 2012 l’aportació va ser de 740.500 euros (en vuit anys ha la pujada ha estat de 168,34%). Cal tenir en compte el decrement de les partides procedents del Departament d’Educació, fet que ha suposat un esforç extraordinari per part de l’Ajuntament (llars d’infants, menjadors escolars...).  
 
Reactivació econòmica. Per a l’any 2021 es manté l’aportació al Consorci Dinàmig, amb un pressupost de 2.038.294,32 per a les polítiques de suport a les empreses, autònoms, i al desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació. En aquest sentit, es disposarà d’una aportació extraordinària de 100.000 euros per a la posada en funcionament de l’Oficina per a la Reactivació Econòmica de la Garrotxa.  
 
D’altra banda, l’Ajuntament d’Olot disposarà de 206.000 euros (procedents de la possible aplicació dels romanents de crèdit) per a organitzar de nou fires i esdeveniments, sempre que la crisi sanitària ho permeti com l’Olotx2, esdeveniments de primavera, Fira de Sant Lluc o la Fira Orígens.  
 
Recuperació social. Una altra de les grans prioritats és mantenir l’aportació inicial al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que, de cara al 2021, és de 1.406.445 euros. Inclou una partida inicial de les ajudes d’urgència social (137.500). A l’any 2012, l’aportació al CASG va ser de 765.000 euros (en vuit anys ha pujat un 80,1%). En aquest sentit, augmenta el Servei d’Ajuda a Domicili per a gent gran, les ajudes socials, beques per Estiu Riu i beques educatives.  

Un tema a destacar són les ajudes d’urgència social. L’any 2020 es preveu que es tanqui amb una aportació de 650.000 euros, quan l’any 2012 va ser de 230.000 euros.  
 

Montse Torras, Pep Berga i Estanis Vayreda han presentat els pressupostos a la Sala Gussinyé. Foto: @olotuit.


Al capítol d’inversions, el pressupost de 2021 hi destina 4.429.601,84 euros als que s’afegiran 1.180.000 euros per la possible aplicació de l’alliberament del superàvit. Per tant, en total, es podrà disposar de 5.609.601,84 euros per a inversions de cara a l’any que ve, l’import total més alt dels darrers dotze anys.  
 
Principals actuacions previstes 
 
1. Piscina coberta municipal i altres inversions esportives. L’any 2021 començarà a dissenyar-se aquest equipament, que ha de permetre a la ciutat disposar d’una piscina pública coberta. L’objectiu és realitzar l’any 2021 el projecte i la licitació per començar les obres l’any 2022. La renovació de la caldera dels pavellons, diferents actuacions de millora de l’Estadi Municipal, la creació d’un parc de cal.listènia i la construcció d’una segona fase de l’skate parc són altres de les millores en instal·lacions esportives per un import total de 550.000 euros. 
2. Nova fase d’obres a la residència de gent gran de l’Antic Hospital. La Fundació Antic Hospital Sant Jaume impulsa el projecte de modernització de les instal·lacions. Una vegada finalitzada la fase que s’està executant i que la COVID ha obligat a aturar, des de la Fundació de l’HOCG preveu una inversió de 551.990 euros per a la creació d’una nova unitat de convivència, a la segona planta de l’edifici de l’antic Hospital Sant Jaume.
3. Inversions als barris de la ciutat. Els pressupostos de 2021 preveuen una inversió de gairebé 2’5 milions d’euros, per realitzar inversions als barris, lligades al manteniment en paviments, voreres, habitatge, enllumenat, seguretat, clavegueram o mobilitat.  

• Un total de 1.986.142,87 euros es destinen a projectes per a la conservació i millora de paviments, renovació d’enllumenat, millora de la seguretat, mobilitat o clavegueram. També a Pla Integral d’Accions de Millora, a processos participatius, casals de barri i noves millores a l’avinguda Sant Jordi... Algunes de les actuacions previstes són els jocs infantils del Firal petit o la construcció de nous trams de carrils bici.  
• A polítiques i actuacions d’habitatge es reserven 370.000 euros. Especialment per a la compra de sol per a la construcció i ajuda d’habitatge a tota la ciutat, enderrocs i ajudes habitatge, entre altres.
 
4. Millores en els equipaments educatius i culturals s’hi preveu una inversió de 476.108 euros. Destaquen especialment els 235.000 euros pressupostats per a la millora d’equipaments educatius (com la substitució de la caldera de l’escola Bisaroques o les obres adequació de la Providència), a més de la redacció del projecte per cobrir el pati de l’Hospici (38.000 euros). 
5. Finalització de la inversió destinada a l’Espai Cràter. L’any 2021 serà l’any de l’obertura d’aquest nou equipament de ciutat al qual l’Ajuntament hi destina un total d’1.984.150,97 euros (19,4% de recursos municipals mentre que el 80,6% restant es finança a través de subvencions).   
          
L’any 2021 serà també l’any de redacció de nous projectes, alguns dels quals es tiren endavant amb la Generalitat. Des del projecte del nou CAP de Sant Miquel, la nova oficina de Treball a Les Mates i el projecte constructiu del tram nord de la variant d’Olot que s’haurien de concretar a partir del 2022 amb nous equipaments, serveis i infraestructures. 
 

Congelació de les taxes i els impostos de cara al 2021
 
Al ple d’aquest mes d’octubre també es porten, per a la seva aprovació, les Ordenances Fiscals de 2021. Per tal de donar suport a les famílies i als sectors econòmics més afectats per la COVID, l’Ajuntament d’Olot ha decidit congelar els impostos i les taxes per a l’any que ve.
 
En els pressupost de 2021, l’Ajuntament assumeix el cost de les taxes municipals que, com la de recollida d’escombraries, no cobreixen el cost del servei. En aquest sentit, el Consistori aporta 381.000 euros per a la recollida d’escombraries perquè els veïns i veïnes d’Olot no vegin incrementat el cost d’aquesta taxa de cara al 2021. Aquesta quantitat se sumarà als 1.500.000 euros que l’Ajuntament d’Olot ha assumit, fins al moment, dins les accions oportunes per fer front a la COVID-19 i a ajudar a diferents col·lectius.
 
La proposta d’Ordenances Fiscals per al 2021 manté bonificacions en diferents àmbits com són les escombraries, l’impost vehicles, IBI, ICIO i plusvàlues per un import superior als 700.000 euros.



 
Arxivat a