[intext1]
El ple d'aquest dijous arribava després d'una campanya ciutadans de recollida de signatures que va aconseguir 2.300 firmes en pocs dies. L'equip de govern ja va anunciar que no modificaria la seva posició tot i la iniciativa popular, i així ho ha acabat demostrant aquest dijous. Sí que durant el ple, hi ha hagut més presència de públic que altres vegades. En total, una vintena de persones han assistit a la sessió plenària, algunes de les quals eren promotores de la recollida de signatures.
[intext2]
Durant la sessió, l'alcalde ha ofert la paraula al públic, però ningú ha volgut intervenir. Els assistents s'han fet notar, únicament, aplaudint el discurs de la CUP durant el debat de l'aprovació de les ordenances. "Si el seu govern depengués dels nostres vots, aquestes ordenances no s'aprovarien, esperem que a partir del maig que ve això canviï", ha afirmat el portaveu cupaire, Jordi Gasulla. El partit també ha reivindicat la tarifació social i ha criticat que no hi hagués una "progressivitat" en el cobrament dels impostos per no seguir un sistema neoliberal que, segons Gasulla, "quan s'arruïna, ho paguem entre tots".

Jordi Gasulla, portaveu de la CUP Olot, en la seva intervenció al ple d'aquest dijous Foto: Martí Albesa
El PSC també s'ha mostrat contrari a l'aprovació definitiva de les ordenances. Jaume Mir ha defensat que l'augment de "la despesa no s'ha de carregar sobre el ciutadà" i ha recordat que des del partit han fet propostes per reduït la despesa i fer "més eficient" el funcionament de l'Ajuntament. Mir ha resumit la seva intervenció afirmant que, al cap i a la fi, les ordenances i impostos acaba sent una qüestió de prioritats i ha fet un símil domèstic: "Creiem que és un tema de prioritats. A les famílies també ens agradaria tenir una casa més gran, però acabem pintant les parets perquè sembli més nova".

Jaume Mir, regidor del PSC Foto: Martí Albesa
ERC ha estat el partit de l'oposició que, tal com ja va fer en l'aprovació del mes d'octubre, més s'ha acostat a la posició de l'equip de govern de Junts. "Hi ha hagut una pujada dels costos del preu de l'energia i els subministraments que ha suposat una despesa no planificada per l'Ajuntament ni ningú", ha afirmat el portaveu republicà, Josep Quintana. El partit creu que la situació que es va viure el 2019 amb una pujada d'impostos important no té res a veure amb el context actual. Tot i això, Quintana no s'ha estat de recordar que en quatre anys l'IBI que paguen els ciutadans d'Olot ha pujat gairebé un 10% i ha afirmat que "no creuen que el més adequat sigui apujar impostos" i per això han acabat abstenint-se en la votació.

Josep Quintana, portaveu d'ERC Olot Foto: Martí Albesa
[noticiadiari]10/27212[/noticiadiari]
L'equip de govern no replica
La sorpresa del debat de l'aprovació de les ordenances fiscals ha estat la no resposta de l'equip de govern a les intervencions dels grups de l'oposició. En el seu torn de paraula, l'alcalde Pep Berga s'ha limitat a donar pas a la votació i no ha contestat les crítiques i arguments que han posat sobre la taula la resta de grups.
Part de l'equip de govern d'Olot durant el ple Foto: Martí Albesa
D'aquesta manera, l'Ajuntament d'Olot ha aprovat definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per al 2023. L'any que ve l'IBI s'apujarà un 3% i la taxa d'escombraries un 6%, juntament amb altres taxes com el cànon que paguen les entitats bancàries per tenir caixers automàtics o l'Impost d'Activitats Econòmiques (15%). Pel que fa al pressupost, aquest dijous també s'ha certificat que el 2023 l'Ajuntament comptarà amb uns comptes que pugen a 43,5 milions d'euros.