
Amb 9 vots a favor i 12 abstencions olot es declara municipi oposat al TTIP. Foto: Martí Albesa
El ple municipal ha declarat Olot com a Municipi Oposat al TTIP, el tractat de lliure comerç que està negociant la Unió Europea amb els Estats Units. La moció presentada conjuntament per Esquerra Republicana, la CUP i Olot en Comú ha tirat endavant amb els nou vots dels impulsors i l'abstenció de l'equip de govern de CiU i el PSC.
La ciutat es compromet d'aquesta manera a "donar suport a les entitats o grups municipals que vulguin promoure la informació i el debat entre la ciutadania sobre l'impacte que podrien comportar aquests tractats al nostre municipi". A més, demanarà al Ministeri d'Economia la suspensió de les negociacions del TTIP i d'altres acords comercials similars.
El regidor d'Olot en Comú, Xavier Garcia, considera que "més que una liberalització és una rebaixa de les exigències que tenim dins els estàndards europeus", equiparant-los amb els dels Estats Units, molt més permisius. A la CUP tampoc li agrada gens el TTIP. La seva portaveu, Mireia Tresserras, creu que "és un tractat molt greu que ens exposa a tots a uns perills molt grans".

La CUP es mostra especialment preocupada per les conseqüències negatives del TTIP. Foto: Martí Albesa
Esquerra Republicana s'ha mostrat partidària del lliure comerç, però ha assegurat que el TTIP no el defensa. Anna Barnadas ha posat èmfasi en el perill que córrer el medi ambient si s'aprova aquest tractat: "Europa ha treballat durant molts anys per donar un valor al medi natural i el model americà veu el medi ambient com un recurs a explotar". Barnadas té clar que "en un lloc com la Garrotxa, que el sector agroalimentari és basic, el TTIP pot posar en risc moltes explotacions".
CiU i el PSC defensen les bondats del TTIP
En nom de l'equip de govern, el regidor socialista Jaume Mir ha expressat la confiança que les negociacions entre Europa i Nord-Amèrica arribaran a bon port, sense malmetre els estàndards de qualitat existents. Mir ha criticat que la moció només subratlli els aspectes negatius del tractat, sense explicar els guanys que pot comportar: "No veiem clara aquesta oposició frontal a un acord que si està ben fet pot aportar beneficis a Espanya, Catalunya, Olot i la Garrotxa".
Igual que Olot, diverses ciutats catalanes com Barcelona, Girona, El Plat de Llobregat, Blanes, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú, entre altres, també s'han declarat Municipi oposat al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions.