Fomentar la lectura a les escoles bressol: el nou projecte que impulsa Olot

L'Ajuntament ha engegat un projecte que vol ensenyar als pares a acompanyar els seus fills a la lectura

Àgata Losantos en una de les sessions aquest dilluns
Àgata Losantos en una de les sessions aquest dilluns | Martí Albesa
20 de maig del 2024
Actualitzat a les 18:06h

Educar els pares en la lectura perquè els seus fills siguin lectors. Aquest és el principal objectiu que contempla el nou projecte que s'ha impulsat a Olot. L'Àrea d'Educació i Cultura de la ciutat ha posat en marxa Quinze són quinze, un programa que vol introduir la lectura a les escoles bressol de dues maneres: formant els pares i generant espais amb els infants. De moment, s'ha provat a l'escola bressol del barri de Sant Miquel i s'han rebut bons resultats.

"A vegades, es pensa que del 0 a 3 és una etapa que no es llegeix i no és veritat. Els infants llegeixen des del ventre de la mare. Per tant, és molt important des de ben petits anar creat el vincle positiu entre lectura, família i llibres", assegura Àgata Losantos, mediadora literària i impulsora del projecte.

Quinze són quinze consisteix en quatre sessions durant quatre dilluns diferents en què, primer, durant mitja hora s'ensenya als adults tècniques per acompanyar els seus fills a créixer com a lectors i també s'exposen els beneficis de llegir.

La segona part de la sessió consisteix en una lectura en veu alta fora l'escola, en un espai públic. En el cas de la llar de Sant Miquel, la lectura es fa a la plaça del costat i s'obre també a altres veïns interessats.

Les famílies escollint llibres a l'escola bressol de Sant Miquel d'Olot
Les famílies escollint llibres a l'escola bressol de Sant Miquel d'Olot. Martí Albesa Castañer

El projecte també permet que a través de l'escola bressol, les famílies puguin emportar-se a casa llibres de la biblioteca de la ciutat. De fet, que l'escola de Sant Miquel sigui una de les més allunyades de la biblioteca Marià Vayreda és un dels motius que han fet que s'hagi escollit per iniciar el projecte que ja ha estat en marxa durant aquest mes de maig.

"Expliquem a les famílies que encara que no tinguin experiència com a lectors o encara que sigui una persona analfabeta, no és un problema per acompanyar la lectura. La majoria dels llibres són sense paraules. Tots podem anar-nos vinculant amb les imatges. La idea és dir-los-hi que poden acompanyar la seva criatura a la lectura encara que no sigui una persona lectora", diu Losantos.

El projecte està inspirat en experiències dutes a terme a París els anys setanta recollides per Geneviève Patte a Dejenlos leer i per Marie Bonnafé a Los libros, eso es bueno para los bebès. També s'inspira en la iniciativa de la Fundació Bofill "Les famílies, aliades de la lectura. El projecte ha començat aquest maig a la llar d'infants de Sant Miquel, però la voluntat és estendre'l pròximament a altres centres.

Arxivat a