
Les vaques de la Cooperativa la Fageda de Santa Pau, són les millors de Catalunya pel que fa a vaques frisones, d'entre les explotacions de més de dos-cents caps de bestiar de Catalunya. Així es desprèn de la informació que acaba de publicar la revista "Frisona Española" que certifica que els animals de la cooperativa garrotxina estan en "una de les millors explotacions ramaderes de tot l'Estat espanyol".
L'índex de mèrit genètic mesura la qualitat de les vaques frisones seguint paràmetres científics, com les propietats morfològiques, la bona disposició del braguer i de les cames o el recompte cel·lular que indica la puresa de la llet. Les vaques que obtenen un alt índex, com és el cas de les de La Fageda, donen més i millor llet i tenen una vida productiva més llarga.
La millora de la raça és el resultat d’una tasca d’anys mitjançant una selecció genètica de vàries generacions de bestiar, així com de l’alimentació a base de farratges naturals i de la qualitat del maneig. La granja de La Fageda té prop de 500 caps de bestiar.
La Fageda dóna ocupació a 270 persones, el 60% de les quals presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental severa. És cofundadora del Grup Empresarial Clade i de l’associació Sinergrup de centre especials de treball.