Ajuntament i Universitat redactaran un pla sobre la gestió integral de l'aigua a Girona

El document servirà per definir una sèrie d’accions a desenvolupar amb l’objectiu de “situar la ciutat com a referent mundial”, segons l’alcalde Carles Puigdemont

Publicat el 21 de març de 2014 a les 17:38
L’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) han presentat avui l’aposta conjunta per “situar la ciutat com a referent mundial pel que fa a gestió de l’aigua en un país mediterrani”, tal com ha destacat l’alcalde Carles Puigdemont. El consistori i la UdG treballaran ara per redactar un pla estratègic sobre la gestió integral eficient del cicle de l’aigua a la ciutat que permeti conèixer amb la màxima exactitud possible l’estat actual de l’aigua en referència a tots els àmbits. La Universitat de Girona redactarà el pla amb el suport de l’Ajuntament de Girona, en el marc d’un conveni que signaran ambdues institucions. Aquest pla es debatrà en la comissió específic sobre aigua de la Taula del Canvi Climàtic. Aquest projecte s’ha presentat en la vigília del Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra demà.

A partir d’aquest pla, es definiran una sèrie d’actuacions orientades a aconseguir els objectius marcats en el pla en un termini de deu anys. “Hem de definir un full de ruta amb unes fites clares i tenir en compte que tenim una ciutat que està preparada per això, per fer una gestió intel·ligent de l’aigua, dins el concepte d’smart city, pel que fa a l’eficiència i a la relació equilibrada entre ciutadania, entorn i els seus usos”, ha remarcat l’alcalde de Girona.

El vicerector de planificació, innovació i empresa de la UdG i director del Campus Euromediterrani del Turisme i de l’Aigua, Ramon Moreno Amich, ha indicat que està previst que el pla estratègic estigui llest a finals d’any. En la mateixa línia que l’alcalde, ha ressaltat que s’ha d’aconseguir una “posició de referència en l’àmbit europeu en recerca i innovació, a més de en temes de gestió de l’aigua a nivell urbà”. El pla estratègic es presentarà a la convocatòria de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) de la Generalitat de Catalunya, uns instruments a partir dels quals es vehicularan els RIS3 (research innovations strategies for smart specialisation) definits per la Unió Europea. En aquest sentit, la Comissió Europea  exigeix que l'especialització intel·ligent sigui una condició prèvia per a les inversions en recerca i innovació cofinançades amb fons europeus i que els estats membres i les regions elaborin estratègies de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent que potenciïn les especialitzacions econòmiques i de coneixement que s'ajustin millor al seu potencial d'innovació, sobre la base dels actius i les capacitats del territori.