Augmenta la recollida selectiva a les comarques gironines

L'any 2008 les comarques gironines (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Selva) van recollir selectivament 139.081,18 tones de residus municipals, mentre que el 2007 van ser 136.639,90 tones.

Publicat el 16 de juliol de 2009 a les 17:16

Això suposa un avenç en la consolidació de la recollida selectiva dels residus municipals en aquesta zona, ja que s'ha produït un augment del 2,9% respecte de l'any anterior. Així, les comarques gironines, l'any 2008, van recollir selectivament el 28,5% dels residus municipals que van generar. Tot i això, el percentatge de residus recollits selectivament encara està per sota de la mitjana catalana, que se situa en el 34,4% dels residus municipals generats.

La comarca que separa més residus és el Gironès, amb un índex de recollida selectiva del 39,4%, situant-se doncs per sobre de la mitjana de Catalunya. La resta de comarques no assoleixen la mitjana de recollida selectiva catalana, tot i que el Pla de l'Estany se situa a molt poca distància per assolir-la (amb un 34,2%,) i la resta de comarques mostren, majoritàriament, una tendència a l'alça.

L'any 2008 aquestes comarques van generar 487.394,87 tones de residus municipals. Això suposa que, de mitjana, cada gironí va generar 1,94 kg de residus al dia. Aquesta xifra se situa molt per damunt de la mitjana de Catalunya, que és d'1,59 kg de residus per habitant i dia. La diferència s'explica per l'elevat volum de població estacional que reben aquestes comarques. Tot i això, cal remarcar que s'ha produït un descens del 2,4% respecte de l'any 2007 pel que fa a la generació de residus per càpita en aquesta zona. La comarca que genera més residus és el Baix Empordà (2,38 kg per habitant i dia), i la que menys, el Gironès (1,30 kg per habitant i dia).

Per tipus de residu

La comarca del Gironès és l'única que supera la mitjana de recollida selectiva de matèria orgànica (restes de menjar) de Catalunya en kg anuals recollits selectivament per càpita, seguida de la Selva i la Garrotxa. L'any 2008 es van recollir selectivament 23.013,06 tones de restes de menjar en aquestes comarques. Durant aquest període diversos municipis han posat en marxa la implantació del servei de recollida selectiva de matèria orgànica, com per exemple Navata (Alt Empordà), Parlavà (Baix Empordà), Besalú (Garrotxa) i Sant Martí Vell (Gironès).

Totes les comarques de l'àmbit gironí superen la mitjana de Catalunya pel que fa als kg de vidre recollits selectivament per habitant. La comarca que més en recull és el Baix Empordà. L'any 2008 es van recollir separadament 19.423,37 tones de vidre.

Totes les comarques gironines, exceptuant el Baix Empordà i la Selva, superen la mitjana de Catalunya en recollida de paper anual per càpita. L'any 2008 es van recollir selectivament 28.632,34 tones de paper i cartró.

La comarca del Gironès, seguida per les comarques del Pla de l'Estany i el Baix Empordà, se situa per sobre de la mitjana de Catalunya en la recollida selectiva d'envasos per càpita. L'any 2008 es van recollir separadament 11.386,77 tones d'envasos lleugers (plàstic, llaunes, brics, etc.).


El model català de gestió de residus

A Catalunya, l'any 2008 continua la tendència a l'increment de la recollida selectiva dels residus municipals, que se situa en el 34,4% dels residus generats a les llars catalanes. Aquesta tendència suposa també la davallada del volum de la resta d'escombraries, que ha passat de 2.857.405 tones l'any 2007 a 2.804.037 tones l'any 2008, cosa que suposa un descens de l'1,8%.

El model català de gestió de residus municipals es fonamenta a generar menys residus i obtenir més recuperació. L'objectiu és aprofitar el màxim de materials recuperables que puguin retornar al cicle productiu, amb el conseqüent estalvi d'energia i matèries primeres que això suposa, i tractar tots els residus abans que arribin al seu destí final. Les instal·lacions necessàries per implantar aquest model estan previstes en el Pla territorial sectorial d'infraestructures, que finança el Govern de la Generalitat a través de l'Àgència de Residus de Catalunya.

Aquest Pla territorial és una eina que racionalitza la distribució en el territori de les plantes de tractament de residus, en funció de les necessitats existents. Un altre element clau del model català de gestió de residus és el suport a la tasca dels ens locals, com el retorn del cànon, els ajuts al foment de la recollida selectiva de matèria orgànica, la prevenció de residus municipals i la implantació i millora de deixalleries.

La gestió dels residus municipals a Catalunya de manera moderna i sostenible és una tasca que es porta a terme conjuntament entre el Govern de la Generalitat i ens locals, i on la ciutadania té un paper protagonista indispensable.