Cicle de música clàssica a espais històrics de Girona

Hi passaran artistes Philippe Jaroussky, Jordi Savall o Jean-Efflam Bavouzet, entre d'altres

Publicat el 14 de maig de 2012 a les 17:44
El cicle 'Nits de Clàssica' s'ha presentat aquest matí a l'Auditori. Foto: Ajuntament de Girona

L'Auditori de Girona ha presentat una nova iniciativa musical. Es tracta del 'Nits de Clàssica', un cicle de concerts de clàssica durant l'estiu que tindrà com a escenari espais monumentals de la ciutat. Entre el cartell, destaquen artistes com Philippe Jaroussky, Jordi Savall, l'Orquestra Barroca de Freiburg, Alexandre Tharaud o Jean-Efflam Bavouzet. Els concerts tindran lloc tant a l'Auditori de Girona, la Catedral i el claustre, la Mercè, la capella de Santa Llúcia i el Teatre Municipal. La voluntat és prolongar durant els mesos d'estiu l'aposta per la música clàssica que, des de l'Auditori, es fa de manera estable durant l'any però portar els concerts fins a d'altres racons de la ciutat.


L'Auditori de Girona ha presentat aquest dilluns una nova proposta amb la voluntat de convertir la ciutat en un referent de la música clàssica a tot l'Estat. Es tracta d'una proposta artística que prioritza la música clàssica i que situa les actuacions en diferents espais del Barri Vell.

Aquest nou cicle, que és una extensió durant l'estiu dels concerts de clàssica organitzats per l'Auditori de Girona, està integrat per dotze concerts (set dels quals són amb intèrprets catalans i vuit amb obres de compositors catalans). Els espais on s'han programat concerts són l'Auditori de Girona (on es farà la inauguració), la Catedral i el seu claustre, la Mercè, la capella de Santa Llúcia i el Teatre Municipal.

Nits de Clàssica: propòsits artístics

La proposta s'estrena el primer estiu que l'ajuntament ha decidit suprimir el festival de Músiques Religioses i del Món, que centrava la programació musical durant els mesos d'estiu. Ara, aquesta nota proposta, es vertebra a partir de sis propòsits artístics que interactuen entre si: l'excel·lència artística, on es pretén que cada concerts sigui un esdeveniment únic i extraordinari; els grans noms, amb presència a la ciutat d'alguns dels músics més destacats en el seu gènere; espais únics i monumentals, on es desenvolupen tots els concerts; compromís envers la música antiga i contemporània, revisant obres fonamentals del repertori, des del Renaixement fins a l'actualitat; atenció als músics i compositors del país, amb més de la meitat de concerts amb intèrprets catalans i iniciant un encàrrec d'una durada de set anys al compositor Hèctor Parra i captació de nous públics.

Música i alguna cosa més

Aquest darrer objectiu es pretén aconseguir a partir de la proposta Espai Diví on es fonen gastronomia d'autor i música clàssica en viu. Aquests concerts es faran a la Capella de Santa Llúcia i suposen una nova aposta ja que, a més de música, els assistents podran degustar tres copes de vi i cava (D.O. Empordà) i tres tapes d'autor mentre escolten els intèrprets gironins més destacats (Les Tendres Fruits, Dúo Diotima, Dúo Casals - Cornudella i les sopranos Teixidor i Vilar-Juanola).

El cartell musical d'enguany és una imatge realitzada per Louise Bourgeois, la celebrada escultora americana traspassada el 2010.

La programació

La programació musical del cicle inclou el retorn del contratenor Philippe Jaroussky, després dels darrers èxits al Liceu i abans d'iniciar un any sabàtic. També inclou l'actuació de Jordi Savall en companyia de Christophe Coin o Pierre Hantaï, entre d'altres, en un programa centrat en el Barroc francès. L'actuació del RIAS Kammerchor, considerat com el segon millor cor del món, en una sessió que inclou la Missa Papae Marcelli de Palestrina.

També passarà per Griona Alexandre Tharaud, el pianista del so interior amb repertori especialitat de la casa que inclou Rameau, Mompou, Ravel i Couperin; l'Orquestra Barroca de Freiburg, amb una selecció del fastuós Tafelmusik de Telemann; un recital de José Menor en un recorregut per la literatura per a piano del nostre país i que inclou l'estrena de l'obra encàrrec a Hèctor Parra; Juan de la Rubia, a l'orgue de la Catedral celebrant Cabanilles, Mompou i Montsalvatge al costat de l'enorme J.S.Bach i Jean-Efflam Bavouzet, un dels pianistes mundialment reconeguts pel seu Debussy, repassant l'obra més destacada del compositor en els 150 anys del seu naixement.

Tots els concerts seran enregistrats per l'emissora Catalunya Música.