Cuina de l'Empordanet, Retecorck i l'Institut Català del Suro potenciaran el tap de suro

Publicat el 17 de novembre de 2008 a les 13:31
 
L'objectiu del conveni és reforçar els trets definitoris de l'Empordà i l'època del suro va marcar la seva evolució econòmica i industrial, alhora que conformava definitivament el caràcter col·lectiu de la comarca. Vinya i alzina surera són dos dels elements protagonistes del medi natural del Mediterrani i de l'Empordà.
 
Retecork, l'Institut Català del Suro i Cuina de l'Empordanet representen àmbits diferents que conflueixen en la decisió 'ferma i unànime' de defensar el suro com a únic material idoni en el tapament de les ampolles de vi. Tot i que el seu ús per al tapament d'àmfores data de l'època grega, des del segle XVII ençà, i partint de la sistematització del mètode 'champenoise', els vins han utilitzat sempre el tap de suro de forma gairebé exclusiva i el resultat ha estat excel·lent. El tap de suro assegura la lleugeresa, l'elasticitat, la impermeabilitat i la resistència necessàries per a l'òptima evolució i conservació del vi dins l'ampolla.
 
Les tres associacions volen treballar per a la divulgació i millora de la qualitat de les virtuts del suro, mitjançant les recomanacions escrites i verbals als seus clients sobre el consum dels vins tapats amb suro, i donar-los clara preferència a les cartes dels restaurants.
 
La signatura del conveni l'han formalitzat Lluís Medir, president de Retecork, Manel Pretel, representant de l'Institut Català del Suro, i Joan Cuadrat, president de l'Associació Cuina de l'Empordanet representaran les tres entitats en la signatura del conveni.