El 99,6% de les platges tenen una qualitat sanitària excel·lent

Publicat el 11 de juliol de 2008 a les 11:59
 
Per tant, cap platja catalana ha estat qualificada de deficient. Durant aquest període, comprès entre el 25 de juny i l'1 de juliol, també s'ha realitzat el primer control de les zones de bany interiors, amb qualitat sanitària excel•lent a tots els punts de control –12 en total.
 
Pel que fa a l'aspecte de l'aigua, la majoria de les platges han presentat un molt bon aspecte amb aigües molt transparents i netes. No obstant, el dia 25 de juny, amb la mar força agitada, es van observar escumes i coloracions diferents a les habituals causades per la suspensió dels sediments.
 
A la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols, s'ha observat un tram de platja amb una intensa coloració verdosa a l'aigua causada pel creixement d'algues microscòpiques (fitoplàncton), fet que s'ha produït en altres temporades però que no comporta cap risc per als banyistes.
 
Estat de la sorra
 
Les tasques de neteja de la sorra, tant mecàniques com manuals, ja es desenvolupen diàriament a la majoria de municipis litorals i per això les platges ofereixen un aspecte òptim. Concretament, el 78% de la sorra de les platges ha estat qualificat durant aquest període de bo o molt bo.
 
A l'inici del període de control, algunes platges encara mostraven els efectes de la revetlla de Sant Joan, amb presència de residus a la sorra. Amb el pas dels dies, però, les restes de pirotècnia, les deixalles dels banyistes i les cendres de les fogueres s'han anat retirant i l'aspecte de la sorra ha millorat progressivament.
 
Presència de meduses
 
Durant aquest període de control, cal destacar l'arribada de diversos exemplars de meduses a la platja de la Tamariua, al Port de la Selva, arrossegats pels corrents i per la tramuntana. A la resta de litoral, la presència de meduses no ha estat destacada, però ha calgut hissar la bandera de precaució a les platges de Palafrugell, Castell-platja d'Aro, Gavà i Castelldefels.
 
Pel que fa a les espècies vistes en aquestes platges, s'han observat exemplars de Pelagia noctiluca (molt urticant), però també d'altres espècies com ara Aurelia aurita, Chrysaora hysoscella (totes dues són poc urticants) i Rhizostoma pulmo (força urticant).
 
Fora de les zones de bany, les embarcacions de prevenció i neteja han observat també la presència de força exemplars de Rhyzostoma pulmo a Gavà, Castelldefels, Sitges, Calafell i Torredembarra.
 
Recollida de sòlids
 
Des del 21 de juny fins al 29 de juny, les embarcacions de prevenció i neteja han recollit un total de 61 m3 de residus flotants a les aigües litorals i platges catalanes. Aquest volum suposa que de mitjana s'han recollit 6,8 m3 per dia, quantitat que és inferior a la mitjana de l'estiu passat.
 
Pel que fa a la tipologia dels residus recollits fins ara, els plàstics (34% del volum total) són l'element majoritari, amb una proporció similar a la d'altres temporades. En canvi, cal destacar que, fins al moment, és relativament baixa la proporció de fustes (tant d'origen humà com natural), mentre que és elevada la proporció de restes de vegetals marins.