El Col·legi de Periodistes denuncia l'actuació dels Mossos a l'incendi de Vilopriu

Els agents no han deixat apropar al foc a fotògrafs i càmeres, que han assegurat en un escrit col·lectiu, que en un incendi, el seu «gran problema són els Mossos» i no el foc.

Publicat el 29 de juliol de 2010 a les 15:48

Comunicat del Col·legi de Periodistes de Girona

Al llarg d’ahir i d’avui, el Col•legi ha rebut diverses queixes pels impediments que els Mossos d’Esquadra van posar als fotoperiodistes i càmeres per poder apropar-se a la zona de l’incendi que ha afectat Vilopriu, Gaüses i Colomers. Els agents van impedir als professionals de la comunicació apropar-se al foc i van posar, segons diversos testimonis, molts impediments a la realització de la seva feina. Fotògrafs de diferents mitjans han constatat que l’armilla i el braçalet que identifiquen els professionals de la comunicació “no serveixen per treballar” donat que “els Mossos d’Esquadra no els reconeixen, no saben què són... o bé saben perfectament que no han de deixar passar els que portem aquesta identificació”.

Els fotoperiodistes asseguren que tots els accessos per carreteres asfaltades per apropar-se al foc i aconseguir-ne imatges estaven tallats i, per tant, les fotos que avui surten publicades a la premsa es van haver de fer buscant “camins o pistes forestals” que els portessin a prop dels bombers, fet que va crear “riscos per a la integritat” dels professionals que s’haurien pogut evitar. Els fotògrafs titllen de “ridícula” la situació: haurien pogut fer la seva feina amb “total seguretat” passant per les carreteres tallades, mentre que van haver d’afrontar “riscos innecessaris” passant per pistes forestals per fer la mateixa feina. També critiquen que un fotògraf que estava fent la seva feina en un camp obert entre Gaüses i Camallera, al costat d’un grup de bombers, fos obligat pels Mossos d’Esquadra a pujar al seu cotxe –sota amenaça de detenció si no ho feia- i portat a Camallera, a més de dos quilòmetres de l’incendi.

En un escrit col•lectiu, els fotògrafs i càmeres asseguren que, amb l’actuació d’ahir, han constatat que “davant la cobertura d’un incendi forestal el nostre gran problema són els Mossos d’Esquadra, i no el foc”, i opinen que “s’ha demostrat la falta de criteri entre comandaments i la incongruència de les seves decisions”.

La Junta de Girona del Col•legi de Periodistes ja ha mostrat la seva disconformitat per aquests fets. Ahir a la tarda, el vicepresident de la Junta de Girona del Col•legi de Periodistes, Jordi Grau, va presentar una queixa a través de l’Àrea de Comunicació de la Regió Policial de Girona dels Mossos d'Esquadra. Una portaveu va assegurar que els agents obeïen les indicacions dels Bombers, que eren els que coordinaven l’operatiu i els que van donar ordres de no deixar apropar a ningú al foc per “seguretat”. Jordi Grau va recordar que impedir als periodistes fer la seva feina vulnera els acords que tenen les dues institucions, i va lamentar, a més, que es posés en perill els professionals de la comunicació a l’obligar-los a buscar camins alternatius –i menys segurs- per poder prendre imatges de l’incendi.

Igualment, Jordi Grau va informar a l’Àrea de Comunicació dels Mossos que aquests incidents es traslladaran a la Comissió paritària de seguiment –integrada per quatre membres del Col•legi de Periodistes de Catalunya i quatre membres del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació-, i va sol•licitar, una vegada més, que es convoqui la reunió del Cap de la Regió Policial de Girona dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joaquim Belenguer, amb representats dels mitjans de comunicació i del col•lectiu de fotoperiodistes que està pendent des dels incidents del passat 24 de març.