El nombre d'antenes en aquestes localitats, que a l'estiu tripliquen la seva població, no ha crescut en proporció a l'augment d'usuaris. Per aquest motiu, es pot patir 'una situació de col·lapse', segons ha explicat Ferran Amago, degà del Col•legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya (Coettc).
El telèfon mòbil ha esdevingut un instrument per l'oci, a la vegada que els aparells cada vegada tenen més prestacions que reclamen unes millors prestacions de cobertura. La transferència de dades a través del telèfon i connexions a internet contribueixen a saturar les capacitats existents, ja que aquest sistema es connecta a la xarxa en una comunicació independent del senyal de veu.
Segons Amago, els usuaris d'internet mitjançant GPRS o UMTS són els primers que pateixen les conseqüències de la congestió telefònica. Les persones que treballen amb internet a través d'ordinadors portàtils durant aquesta època de l'any en les localitats esmentades pateixen 'nombrosos problemes per establir l'enllaç amb la xarxa telefònica'.
El degà dels enginyers de telecomunicacions de Catalunya atribueix aquests problemes a la manca d'una normativa urbana que ajudi a fer un desplegament sostingut de les infraestructures. En aquest sentit, ha denunciat que aquestes normatives i instal•lacions no s'han posat al dia i no es tenen infraestructures per oferir el servei que caldria. Amago ha demanat que s'estableixi diàleg entre municipis, operadors i professionals per resoldre aquest dèficit.
Amago ha assenyalat que el llistat de municipis amb deficient cobertura de mòbil a l'estiu s'ha fet mitjançant la recopilació de les queixes que alguns usuaris han fet al Coettc sobre els problemes que tenen per accedir a internet mitjançant l'ordinador portàtil o el telèfon mòbil. Tot i així, ha reconegut l'esforç que estan fent ajuntaments, administració i operadores per resoldre el problema, ja que enguany el nombre de localitats que figuren a la llista ha caigut de 29 a 13.
Sant Pol, sense antenes
Els problemes de cobertura de telefonia mòbil a Sant Pol de Mar (Maresme) ve donat pel desmantellament d'antenes que s'ha fet en els últims dos anys. Una sentència judicial del 2005 obligava a retirar les antenes de la zona verda dels Garrofers on estaven instal•lades. El desmantellament, segons ha informat el consistori, s'ha fet entre els anys 2007 i aquest 2009.
El primer tinent d'alcalde del municipi, Ramon Llastarry, assegura que el poble 'no està a les fosques', sinó que la cobertura és ara 'molt minsa' en llocs on abans era òptima. Llastarry agraeix l'esforç de les companyies per intensificar la potència d'antenes pròximes i, així, donar cobertura al municipi. El primer tinent d'alcalde, però, reconeix que amb l'arribada de l'estiu, els problemes s'agreugen.
Aquesta situació, que s'allarga des de fa almenys un parell d'anys pot tenir una solució imminent. L'Ajuntament ha adquirit uns terrenys a la zona de Can Tiril que té previst cedir a la Generalitat de Catalunya en els pròxims dies perquè, a través del pla Catalunya Connecta, hi posi una instal•lació que doni cobertura de telefonia mòbil, TDT i banda ampla d'Internet.
Sitges millora les infraestructures
D'altra banda, l'Ajuntament de Sitges ha reconegut que l'increment de turistes a l'estiu podria motivar una davallada en la qualitat del servei de telecomunicacions. L'alcalde del municipi, Jordi Baiget, ha assenyalat que Sitges no es pot permetre que els seus ciutadans i els turistes que incrementen la població a l'estiu no puguin gaudir d'una bona connexió de telefonia mòbil que permeti també el tràfic de dades.
No obstant, ha assenyalat que fins a l'Ajuntament no han arribat fins ara queixes en aquest sentit. Segons Baiget, el consistori està treballant perquè aquesta situació de manca de cobertura per la congestió que provoca l'augment de la demanda de serveis de telecomunicacions, sobretot a l'estiu, no afecti els ciutadans i els visitants de Sitges.