Girona col·loca dispositius per allunyar estornells també a la Rambla

Publicat el 31 de juliol de 2008 a les 17:34
 
Pardo ha explicat que ja s'havia fet servir aquest sistema a la plaça Diputació, Poeta Marquina i a la pujada de Sant Fèlix l'estiu passat però que aquest any també l'han posat a la Rambla perquè han detectat que és un altre dels punts que més agraden a aquests ocells que ocasionen problemes de brutícia amb els seus excrements.
 
Una cinta que barreja sons d'aus rapinyaires i dels mateixos estornells llançant crits d'alerta sona periòdicament quan cau el sol a diversos punts de la ciutat de Girona i fins quasi la mitjanit. El so -que dura minut i mig, és fort i perfectament audible a desenes de metres- espanta aquests ocells i els fa fora de la ciutat. 'Sabem que són dispositius que poden causar algunes molèsties però és l'únic que s'ha comprovat que funciona', ha afirmat Pardo.
 
Fins ara, l'Ajuntament havia optat per aquest sistema en llocs que s'havien comprovat que eren conflictius però ha optat ara per avançar-se i també instal·lar aquests altaveus a llocs on els estornells comencen a deixar-se notar. Aquest és el cas de la Rambla de Girona, un dels principals carrers de la ciutat i que, a l'estiu, és concorregut sobretot per turistes.
 
Pardo ha detallat que aquests dispositius sonors només són efectius si foragiten els primers exemplars que volen quedar-se, si no s'aconsegueix en primera instància, ja no serveixen de res els sons que emeten els altaveus.
 
Els estornells passen el dia fora dels nuclis poblats, al camp, on s'alimenten, però quan es fa fosc venen a dormir a la ciutat. Pardo ha explicat que el seu comportament és canviant i que, al contrari que altres aus, els tècnics de l'Ajuntament han comprovat que els agrada dormir sota arbres il·luminats i a zones on hi ha xivarri.
 
Pardo ha dit que són ocells que varien molt el seu comportament per adaptar-se a l'espècie humana i que això encara dificulta més el seu control. 'És conegut que s'alimenten de mosquits al nord d'Europa, d'on provenen, però quan arriben aquí també mengen olives i cereal', ha posat com a exemple el regidor.
 
El regidor ha explicat que, en una reunió que els representants de l'Ajuntament de Figueres i de Girona van tenir al Departament de Medi Ambient, van comunicar les seves problemàtiques amb aquests ocells. Allà van demanar a la Generalitat que demanés a la Unió Europea que faci de mediador en el conflicte ja que, segons ha explicat Pardo, aquests animals provenen de països del nord d'Europa i és allà on cal fer-ne el control abans no emigrin. Pardo, però, no s'ha mostrat molt optimista perquè aquesta via 'suposa un galimaties burocràtic'.