La Diputació desenvoluparà el turisme de natura al Montseny

Publicat el 20 de maig de 2009 a les 16:47

El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el diputat de Medi Ambient i Territori, Josep Maria Rufí, i la directora del Patronat de Turisme Costa Brava – Pirineu de Girona han presentat avui l’estudi “Estratègia de desenvolupament de turisme de natura al Montseny-Guilleries” als municipis de les comarques gironines inclosos en l’àmbit de protecció d’aquests dos espais.

A l’acte de presentació de l’informe, promogut i finançat per l’Àrea de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona, hi ha assistit els alcaldes d’Amer, Anglès, Arbúcies, Breda, Espinelves, Hostalric, la Cellera de Ter, Osor, Riells i Viabrea, Sant Feliu Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Susqueda i Viladrau.

L’estudi presentat avui dóna resposta a l’encàrrec de l’Àrea de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona per tal de promoure una estratègia de desenvolupament de turisme de natura al Montseny-Guilleries. Aquest model de desenvolupament ha de tenir en compte el gran valor paisatgístic i la qualitat dels recursos naturals, culturals, etnològics i patrimonials d’aquest territori que l’han convertit en un espai de referència a nivell de Catalunya. Prova d’això és que l’àmbit del Parc Natural del Montseny pertany des de fa 30 anys a la xarxa de reserves de la Biosfera que promou la UNESCO.

El president de la Diputació, Enric Vilert, ha explicat als alcaldes que “l'objectiu de l'estudi és poder proposar noves activitats turístiques que permetin una major difusió del valor del territori del Montseny-Guilleries, atenent a la coordinació dels equipaments públics que es dediquen a la informació i difusió del patrimoni natural i patrimonial, i a l'impuls de l'activitat econòmica que pot comportar una nova proposta basada en augmentar l'oferta d'activitat turística”.

Segons Vilert, “des de la Diputació creiem que el territori del Montseny-Guilleries ha de fer un salt qualitatiu basat en la protecció però també en la difusió i el coneixement i no és casualitat que des de l'Àrea de Medi Ambient s'hagi impulsat aquest estudi amb la col.laboració del Patronat de Turisme, dels municipis i d'altres agents del territori, perquè el nostre objectiu vol ser la suma de protecció i d'impuls turístic i econòmic”.

El president de la Diputació ha considerat que aquesta institució, com a cogestora del Parc natural del Montseny, única Reserva de la Biosfera, “està realitzant un esforç a l’hora de promoure un turisme respectuós amb el seu patrimoni”. Segons Vilert, “es tracta de conjugar protecció, desenvolupament local i ús social i això tan sols és possible des d’un planejament estratègic amb una percepció i sensibilitat suficientment amples i participades”.

En el decurs de la presentació, Josep Capellà, autor de l’estudi “Estratègia de desenvolupament de turisme de natura al Montseny-Guilleries”, ha considerat  que el model turístic que ha imperat en aquestes darreres dècades es troba clarament en revisió i cal buscar alternatives. Capellà creu que el turisme de natura “representa un model molt més sòlid i avantatjós, perquè dóna valor al paisatge i el territori, pot conviure bé amb els usos tradicionals, permet desestacionalitzar l’activitat i fer-la més homogènia i es pot diferenciar bé d’altres destinacions emergents”, entre d’altres.

Noves propostes de turisme sostenible

L’objecte de l’encàrrec era estudiar la viabilitat de crear noves activitats lligades al turisme de natura i per això aquest document proposa un conjunt d’accions a desenvolupar al llarg dels propers anys, vinculades a la promoció dels valors d’aquest territori, a adaptar-lo a la recepció de nous segments de visitants , a donar suport a la qualitat i competitivitat de les empreses, a coordinar el treball dels equipaments públics destinats a l’acollida dels visitants i la interpretació del territori i a donar a conèixer Montseny-Guilleries en els mercats turístics internacionals més actius en el turisme de natura, senderisme i descoberta del territori

L’estudi preveu un conjunt d’accions que caldria desplegar com a base d’una estratègia de turisme de natura i de descoberta del territori, en l’àmbit de Montseny-Guilleries. Aquestes accions fan referència a organització i estructura de funcionament, adaptació del territori, valorització dels espais i dels seus productes, suport al teixit empresarial, acollida als visitants i promoció i suport a la comercialització.

L’informe preveu que l’aplicació d’aquestes accions vagin en funció de les oportunitats de cada moment i de la disponibilitat de mitjans humans, tècnics i financers per portar a terme cada una d’elles Així, en una primera etapa compresa entre 12 i 18 mesos, proposa actuacions que permetin visualitzar el desplegament del pla de treball, buscar el finançament necessari per dur a terme el conjunt de les accions, intensificar les accions de promoció i comunicació d’aquest territori a Catalunya i sobretot, en els mercats turístics considerats com a prioritaris així com implicar als municipis i al sector privat en tota aquesta estratègia.