
La meitat dels gironins que reben ajudes bàsiques de Creu Roja (CR) ja han esgotat les prestacions econòmiques que rebien en l'últim semestre del 2011. Així mateix, un 38,5% dels que han participat en programes d'ocupació de l'entitat han perdut la feina durant aquest període. La tècnica de l'Observatori de Vulnerabilitat de CR Anna Sabaté ha lamentat que no donen l'abast en atendre necessitats bàsiques, i ha recordat que el 2008 no podien "ni somiar" que avui l'eix principal de l'entitat seria l'acció humanitària a Catalunya, ja que per davant de l'ajuda internacional, és la que mou més volum de recursos i aliments.
La situació dels col·lectius gironins més vulnerables continua empitjorant amb la crisi. Així ho ha fet públic aquest dimarts Creu Roja en la presentació d'un estudi sobre l'evolució en l'últim semestre del 2011 de les persones que reben ajudes bàsiques de l'entitat i dels qui participen en els programes d'ocupació.
L'estudi conclou que entre el juliol i el desembre del 2011, ha empitjorat la situació d'un 49,7% de les persones que reben ajuda bàsica de l'entitat, sobretot per la finalització de prestacions com el subsidi d'atur i la Renda Mínima d'Inserció. En canvi, un 44,7% dels participants dels programes d'ocupació diuen que la seva situació no ha canviat en els darrers sis mesos i, en els casos en què ha empitjorat (35,8%), ho atribueixen a la pèrdua de feina. D'altra banda, el sector en què treballen la majoria dels participants als programes d'ocupació és el de la neteja i els serveis domèstics.
Les dades també alerten que s'està esgotant la xarxa de suport familiar per la llarga durada de la crisi. En aquest sentit Sabaté ha explicat que si abans un 23% de les persones que reben ajudes bàsiques tenien el suport de la família, ara aquest percentatge s'ha reduït al 17%. Els receptors d'ajuda bàsica sí mantenen, però, la beca de menjador, que segueixen rebent un 33% de les llars amb menors de 12 anys.
Així mateix, CR també avisa que la meitat dels enquestats han vist afectada la seva salut pel fet de no tenir feina. En aquest sentit, al voltant d'un 40% dels participants en els programes d'ocupació asseguren que no tenir feina els ha causat ansietat, depressió o altres malalties.
Inserció laboral del 36%
Des dels programes d'ocupació de CR Girona s'han atès un total de 640 persones el 2011 i la taxa d'inserció laboral a què s'ha arribat és del 36%. En aquest sentit CR ha desenvolupat aquest 2011 vuit programes d'ocupació i inserció laboral adreçats a col·lectius vulnerables. Segons les últimes dades disponibles, corresponents a la memòria del 2010, l'àmbit d'ocupació atén prop de 7.000 persones a l'any. Als programes es registra una taxa d'inserció mitjana del 37% a tot Catalunya.
CR també reflexiona a l'estudi que cal garantir una mínima prestació que permeti a les persones en situació de desprotecció fer front a les necessitats més bàsiques. En aquest sentit, Sabaté valora que "si la preocupació és donar de menjar als fills, és molt difícil qualsevol acció d'inserció laboral". L'entitat també reflexiona que aquesta prestació podria comportar un retorn social per part dels receptors per dignificar l'ajut i millorar la integració dels col·lectius més desafavorits.
Així mateix, l'entitat fa una crida a canviar determinades percepcions, ja que l'estudi conclou que un nombre significatiu de persones fan referència a condicions personals com a impediment per trobar feina, com tenir fills al seu càrrec, tenir una edat avançada o ser d'origen immigrant. CR vol posar en positiu aquestes característiques i que esdevinguin una oportunitat per a aquests col·lectius.
Un altre dels eixos amb què treballa CR és la que anomenen "diplomàcia humanitària", és a dir, fer pressió als polítics i als actors amb poder de decisió perquè l'administració s'impliqui més en els aspectes socials.
L'estudi s'extreu de la segona publicació de l'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja, després que al juliol se'n publiqués el primer estudi, centrat en l'impacte de la crisi en la infància i les famílies. En aquella ocasió, s'analitzava exclusivament la situació dels receptors d'ajuda bàsica, dels quals s'ha fet seguiment en aquest segon estudi.