La Revista de Girona és una de les publicacions amb més història de les comarques gironines. Des de lÂ’any 1955, la Diputació de Girona edita aquesta publicació amb lÂ’objectiu de dotar de significat i de contingut la història de la cultura gironina; testimoniar el seu passat i present i dotar-la de recursos per avançar cap al futur.
Durant aquests cinquanta-tres anys de vida, la revista ha anat deixant constància de la història i de la societat gironines i ara, amb la voluntat dÂ’adaptar la revista als nous temps, sÂ’ha aprofitat la fita dels 250 números per fer un pas important en la seva evolució.
NOU FORMAT GRÀFIC. La Revista de Girona ha canviat de disseny, i ofereix una imatge més actual i moderna. Surt editada per primer cop amb color, i sÂ’incorpora nova tipografia.
NOU CONTINGUT I INTENCIÓ. La nova Revista de Girona també compta amb noves seccions que sÂ’incorporen a la publicació dÂ’informació, reflexió i opinió sobre els aspectes més diversos de lÂ’actualitat social i cultural de les comarques gironines.
Al mateix temps, la Revista de Girona també pretén arribar a sectors més amplis de públic i per això hi ha hagut un canvi dÂ’intenció pel que fa al llenguatge, més entenedor i amè.
El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha explicat que la Diputació “vol continuar divulgant a través de les pàgines de la Revista de Girona el nostre patrimoni cultural i científic”, i que “per això calen noves fórmules de transmissió de la informació per tal que aquesta arribi amb facilitat al gran públic”.
LA REVISTA DIGITAL. El nou espai web, al qual es pot accedir a través de lÂ’adreça www.revistadegirona.cat, permet consultar els continguts de la revista, tant actuals com històrics, i inclou nous serveis per als lectors.
La Revista de Girona digital dóna accés als continguts del número vigent de la publicació abans que lÂ’exemplar arribi a quioscs i llibreries i a més, complementa la informació de determinades seccions en paper amb vídeos, arxius sonors, documents, fotografies, enllaços, etc. El portal ofereix igualment la possibilitat de subscriureÂ’s a un butlletí informatiu a fi de rebre per endavant els continguts de la revista a través dÂ’un missatge de correu electrònic.
Accés a continguts històrics de la Revista. Paral·lelament, www.revistadegirona.cat oferirà lÂ’accés als continguts històrics de la revista, amb la possibilitat de recuperar articles ja publicats des de lÂ’any 1955, mitjançant un potent servei de recerca.
Això és possible gràcies al conveni de col·laboració que la Diputació de Girona ha signat amb RACO (Revistes Catalanes dÂ’Accés Obert), un projecte promogut per un conjunt dÂ’institucions públiques catalanes sota els auspicis de la Generalitat, que té lÂ’objectiu dÂ’afavorir i potenciar la presència a la xarxa Internet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes per incrementar la difusió i la presència de la producció cultural i científica en català a la xarxa.
La Revista de Girona
És una publicació bimestral i té com a objectiu divulgar treballs de recerca cultural i científica que tinguin com a àmbit preferent el territori de les comarques gironines. Està composta per diferents seccions dÂ’editorial, cròniques, reportatges, entrevistes i recensions bibliogràfiques, i per diferents blocs temàtics relatius a història, lletres, arts, ciències, arqueologia, demografia, economia, geografia, medi ambient, sociologia, patrimoni i tradicions.
La Revista de Girona va néixer lÂ’any 1955 amb el desig de perpetuar i actualitzar el llegat de vint anys de la publicació anterior del mateix títol (1876-1896), considerada com un autèntic monument de la cultura gironina de final del segle passat.
La revista, que dÂ’entrada tenia caràcter trimestral, es convertí en bimestral a partir de 1985.
Ha anat adaptant els seus continguts i la seva presentació formal a la marxa del temps, a la situació del país i a les diverses èpoques viscudes per la Corporació editora.
Actualment disposa dÂ’un consell de redacció integrat per representants de totes les comarques gironines i del seu ampli espectre cultural i social, i sÂ’ha consolidat com una eina de comunicació i un mitjà dÂ’expressió que la Diputació posa obertament al servei de la societat gironina.