
El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha assolit resultats d’excel·lència en la prevenció de les bacterièmies associades al catèter des del 2009 fins avui en dia, havent aconseguit unes taxes de bacterièmia per sota de la mitjana de Catalunya. Així, mentre la mitjana de bacterièmies a Catalunya si situa en les 2,42 per cada 1.000 dies de catèter (2,66 a nivell estatal), al Trueta aquesta xifra és de 0,51.
Aquests bons resultats han avalat que el Consell Assessor de Bacterièmia Zero de Catalunya hagi premiat a la UCI del Trueta amb un diploma que es va lliurar ahir durant el transcurs d’un acte al Departament de Salut. Aquest projecte denominat “Bacterièmia Zero” ha estat patrocinat per la OMS, el Ministerio de Sanidad, la SEMICYUC i el Departament de Salut i s’ha portat a terme durant 2009 i 2010 en 216 unitats de cures intensives de tot l’Estat, de les quals 35 eren de Catalunya (entre elles el Trueta).
Aquests resultats han estat possibles gràcies a l’esforç per introduir i aplicar eines de millora de la seguretat del pacient. Bàsicament, les mesures que s’han protocol·litzat de manera estable des que es va iniciar el projecte per reduir les bacterièmies són sis: higiene de mans estricta, antisèpsia cutània amb Clorhexidina, precaucions de barrera màxima durant la inserció del catèter, punció subclàvia i evitar femoral, revisió diària de la necessitat de catèter i retirada de vies que es pot i el maneig higiènic dels catèters. Cal destacar que la majoria d’aquestes mesures ja es duien a terme de manera habitual amb anterioritat.
L’estandardització d’aquestes mesures va portar com a resultat que en nou mesos, les bacterièmies passessin de 1,47 (febrer de 2009) a 1,15 (setembre de 2009). Aquestes mesures s’han continuat implantant a la UCI fins a reduir les bacterièmies associades a catèter venós central a 0,51 per cada 1.000 dies de catèter. Així, actualment en un any es registren aproximadament tan sols 2 bacterièmies associades a catèter.
Ja des de l’any 2000 la Unitat de Cures Intensives del Trueta està treballant per reduir aquests tipus d’infeccions. Així, mentre al 2000 hi havia 4 episodis per cada 1.000 dies d’hospitalització, al 2002 aquesta taxa ja havia disminuït a la meitat.
Cal tenir present que els pacients que pateixen una infecció per bacterièmia, han d’allargar la seva estada a la UCI una mitjana de 8 dies més, ocupant llits que podrien necessitar altres pacients. Aquests pacients, a més, solen passar uns 12 dies més en una planta d’hospitalització convencional, un cop donats d’alta de la UCI. Aquesta ocupació, porta associada una gran despesa econòmica, de manera que reduir les bacterièmies, comporta també una millor gestió del recursos. La Unitat de Cures Intensives del Trueta atén una mitjana de 650 pacients a l’any, i disposa d’un total de 16 llits de crítics.