L'acció consisteix en informar als joves sobre la necessitat d'escollir un conductor alternatiu quan surtin de festa, el qual no podràbeure i seràel responsable de conduir. D'aquesta tasca se n'encarreguen monitors de la FEBE, voluntaris de la Creu Roja i d'ACAS i es premia amb diferents regals (samarretes, refrescs i xecs de gasolina) a aquells joves gironins que demostrin que no han consumit gens d'alcohol durant tota la nit.
Joan Olòriz, Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, ha declarat estar 'molt satisfets' de continuar amb aquesta iniciativa a la ciutat. 'Des de l'Ajuntament treballem contÃÂnuament per conscienciar els ciutadans que beure i conduir és incompatible, i aquesta és una de les millors maneres de fer-ho, amb una solució real i pràctica com és el programa Noc-Turnos'.
Per la seva banda, el director executiu de la FEBE, Jaime Gil-Robles, assenyala que el conductor alternatiu és 'una iniciativa que funciona precisament perquè és una solució que els joves reconeixen com a creïble i eficaç'. I aixàho demostren les xifres, ja que un 89% dels joves entrevistats afirmen que aquest tipus d'accions els ajuden a conscienciar-se sobre el perill de conduir si s'ha consumit alcohol.
Com funciona?
Per a participar, els joves han de presentar el seu carnet de conduir als monitors de FEBE, rebent un passaport que es va segellant a mesura que van passant els successius controls. En total es preveuen quatre proves d'alcoholèmia que els participants només poden superar si demostren no haver consumit gens d'alcohol i per tant marcar 0,0.
En el cas que el participant doni positiu, se li retira el passaport i ja no pot continuar endavant. Aquells que passin el quart i últim control, havent donat negatiu en tots els anteriors, reben un xec de gasolina per valor de 20 euros que poden canviar des del 7 al 21 de juny, ambdós inclosos a les benzineres Petrocat situades al carrer Pont Major i al sector industrial Mas Xirgu de Girona. En les zones d'oci es col·locaràun cotxe accidentat perquè els joves entenguin les conseqüències de la conducció sota els efectes de l'alcohol.
El projecte Des de l'any 2001, FEBE treballa en la implantació a l'estat espanyol de la figura del conductor alternatiu, amb l'objectiu de conscienciar a la població en general, i molt particularment als joves, que l'alcohol i la conducció son incompatibles. El que s'intenta, en definitiva, és reduir la incidència de l'alcohol en els accidents de trànsit fins arribar a eliminar-lo.
Els joves que ja han participat en campanyes anteriors diuen estar cada cop més conscienciats sobre els perills de combinar alcohol i conducció, ja que un 82% dels entrevistats declara no beure alcohol si ha de conduir i un 75% prefereix no tornar a casa en el cotxe d'un conductor begut, buscant altres alternatives per tornar.
El seu origen prové del Regne Unit, a través de l''I'll be des', desenvolupat per The Portman Group. Aquesta campanya ha situat Anglaterra entre els països amb menor incidència d'accidents de trànsit relacionats amb l'alcohol. Aquesta figura es ve desenvolupant amb èxit a tot Europa com una solució eficaç al problema de l'alcohol i la conducció, raó per la qual la Direcció General de Trànsit finança un projecte transeuropeu en el qual participen vuit països a més de l'estat espanyol.
A banda del suport de l'Equip Municipal de Promoció de la Salut, la Creu Roja Joventut, l'Associació Comunitària Anti-Sida, la Secretaria General de Joventut, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals i de l'Institut de Seguretat Vial de la Fundació MAPFRE, la iniciativa compta amb la col·laboració de Coca-Cola, que oferiràels refrescs als participants.