Tractorada contra l'ampliació dels Aiguamolls de l'Empordà

Una seixantena de pagesos i vint tractors s'han concentrat aquest diumenge a Sant Pere Pescador per protestar contra el pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà redactat pel Departament de Medi Ambient, que preveu incorporar 5.000 hectàrees més dins el parc natural, la majoria terrenys destinats a activitat agrícola i ramadera.

Publicat el 14 de juny de 2009 a les 15:14

 'No volem que ens fiquin més limitacions i restriccions perquè acabaran fent inviable qualsevol explotació', ha comentat el coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball. Els tractors han sortit del parc del Riu de Sant Pere Pescador i en una marxa lenta de quatre quilòmetres per la GIV-6216 han finalitzat la seva protesta a la seu del Parc Natural, al Cortalet.

En ser una via especialment transitada pels turistes per accedir a la carretera C-260 que uneix Figueres amb Empuriabrava i Roses, la tractorada ha provocat petites retencions en un tram d'uns dos quilòmetres durant vint minuts. Amb aquesta acció, els pagesos de la zona s'han unit a la protesta dels setze municipis afectats i han volgut reiterar la seva 'oposició total' a l'ampliació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà per l'afectació que tindria en la seva activitat diària. 'Entrar dintre el parc suposa restriccions en els cultius i els productes que es poden usar, així com en les construccions d'instal·lacions i ampliacions d'antigues edificacions', ha recordat Caball, que ha demanat la retirada immediata del projecte.

'El que no volem és que ens fiquin més limitacions en una zona on fins ara l'activitat normal ramadera i agrícola ja ha garantit la suficient biodiversitat', ha assenyalat el coordinador nacional de la Unió de Pagesos. 'Fem una activitat econòmica molt important pel país, que és la de fer aliments, i alhora també ens encarreguem de preservar el territori', ha puntualitzat Caball, que ha criticat que ara hi hagi presses per fer un pla de gestió del parc natural, 'quan fa 25 anys que no n'hi ha cap'. 'Primer varen començar amb el parc natural del Montgrí, ara ho estan fent aquí, després hi ha els plans directors. Tot són restriccions a l'hora de desenvolupar la nostra feina de pagesos', ha lamentat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos.

'Per això, ara diem prou. Volem continuar fent de pagès, estant presents al territori i que se'ns consulti a l'hora de redactar projectes com el pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà. Difícilment tindríem un parc com l'actual sense l'activitat ramadera i agrícola de tota la vida', ha comentat Caball, que ha posat l'exemple d'un estudi de la UdG que confirmava que a les closes de terreny dallades hi havia més biodiversitat que les que estaven abandonades. 'I és que els animals no són idiotes i prefereixen estar on hi ha menjar i les coses estan ben cuidades', ha finalitzat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, que ha estat acompanyat per alguns dels alcaldes dels setze municipis afectats per l'ampliació del Parc Natural, que passaria de les 4.729 hectàrees actuals a més de 9.800.

Els alcaldes, també en contra

'A nosaltres, l'ampliació ens faria que la superfície del nostre terme municipal dintre el parc natural passés del 33% al 79%', ha explicat l'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, que ha corroborat que la majoria de nous terrenys són de propietaris agrícoles i ramaders. 'Per tant, la postura de l'Ajuntament, en consens amb la resta de municipis afectats per aquesta proposta de pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà, és de rebuig total', ha afirmat Martí. 'Considerem que no s'ha tingut en compte per res la veu del territori durant la seva redacció i, a més, abans de voler ampliar la superfície demanem que es faci una bona gestió dels límits actuals del parc', ha comentat l'alcalde de Sant Pere Pescador.

'Aquí no hi ha només un espai natural a protegir sinó una activitat agrària que també necessita suport i que ja existia molt abans de la creació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. S'ha de posar en valor la feina de la pagesia perquè s'han dedicat a mantenir net aquest paisatge', ha sentenciat Martí, que ha recordat que moltes famílies de la població 'viuen i subsisteixen de la terra'. 'Des del Departament de Medi Ambient no només haurien de pensar en els nostre termes municipals com un lloc de visita per a la gent del cap de setmana sinó també tenir en compte la gent que hi viu tot l'any', ha finalitzat l'alcalde de Sant Pere Pescador.